Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kopřiva na talíři

Publikováno: 15.05.2012     Autor: Neznámý

V období sezóny kopřiv si přečtěte k čemu je tato rostlina dobrá a jak si na ni pochutnat.


Autor: Peta

Tvrzení, že existuje chutná a výživná potravina, která nestojí ani korunu, určitě vzbudí všeobecný zájem. Navíc roste téměř všude a obsahem vitamínu a minerálů hravě strčí do kapsy špenát i brokolici. Řeč je o kopřivě.
Ocení jí především lidé, kteří rádi vaří z místních, sezónních a čerstvých ingrediencí. Přestože se jedná o plevel, příroda si tento poklad pečlivě střeží. Jak jinak si vysvětlit její žahavé lístky?

Obsahuje mnoho cenných látek, zejména draslík, vápník, železo, vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B a v neposlední řadě velkou dávku chlorofylu.

Využití kopřivy


Kopřiva je vhodná jak pro vnitřní, tak pro vnější užití. Léčitelství využívá účinků kopřivy již od dávných dob. Nálev připravený z kopřivy má protizánětlivý a hojivý účinek. Obklady přikládáme na špatně se hojící rány a drobné popáleniny. Kopřivy se využívají také při problémech s mastnými vlasy, kdy vlasy po každém umytí opláchneme připraveným vychladlým nálevem. V lidovém léčitelství se doporučuje šlehat čerstvými kopřivami revmatické klouby.

Vnitřně se využívá při léčbě diabetu a chudokrevnosti. Při jarní očistné kůře pijeme 1 l nálevu připraveného z čerstvých kopřiv denně, a to po dobu 3 týdnů. Tato kůra odstraňuje škodlivé látky z těla a čistí krev. I v přípravě pokrmů nezůstává kopřiva pozadu. Můžeme jí použít všude, kde bychom normálně použili špenátové listy. A že nejde pouze o módní záležitost, dokazuje fakt, že již naše babičky dělávaly na jaře špenát z mladých kopřiv.

Sběr


Sbíráme mladé, jarní kopřivy, ideálně do půlky května, protože poté dochází k hromadění dusitanů v rostlině. Vyzbrojíme se gumovými rukavicemi, dlouhými nohavicemi a rukávy, plátěnou taškou a můžeme vyrazit. Na sběr si vybereme prosluněné místo, nejlépe daleko od silnice. Z kopřivy vytěžíme maximum, pokud sbíráme horní lístky, které obsahují nejhodnotnější látky. Při sběru musíme brát v úvahu, že kopřivy po úpravě několikrát ztratí na objemu.

Když si úrodu přineseme domů, můžeme jí buď usušit, nebo použít čerstvou rostlinu. Listy opláchneme – pozor, ani mokré kopřivy neztrácejí žahavé schopnosti. Vložíme do hrnce a spaříme vařící vodou. Kopřivy slijeme – nálev lze schovat a použít na obklady, čaj nebo oplach vlasů. V této fázi můžeme lístky nakrájet a přidávat do různých placek, zapečených brambor, nádivek atd. Nejznámější úpravou je však kopřivový špenát.

Kopřivový špenát


Listy opláchneme, vložíme do hrnce a spaříme vařící vodou. Kopřivy slijeme, přidáme čerstvou vodu a dusíme 15 minut. Poté rozmixujeme. Takto jsme si vlastně připravili špenátový protlak, který můžeme zmrazit, nebo upravit tak, jak jsme u špenátu zvyklí.

Tipy na zdravé recepty z kopřivy


Nádivka s nasekanými kopřivami
Pomerančovo kopřivový čaj

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?