Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kritéria Nutri-Score se zpřísňují

Publikováno: 08.11.2022     Autor: Slunew

Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Kritéria pro zařazení potravin do jednotlivých kategorií evropského nutričního označení Nutri-Score se zpřísňují. Například červené maso nebo terciárně zpracované výrobky budou hodnoceny hůře než doposud.


O tom, že se chystá nové centrální značení na potraviny, které by bylo vodítkem k jednoduššímu výběru zdravých potravin jsem vám psali již před dvěmi lety. Zároveň jsme popsali i mechanismus výpočtu. A protože k tomuto systému byla řada připomínek, byl znovu přezkoumám a algoritmus výpočtu změně. je otázkou, zda je to dostačující a skutečně to povede k uváženějším nákupům potravin většinové populace.

Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Požadavky, podle kterých jsou potravinové výrobky zařazovány do kategorií označených písmeny od A do E a barvami od tmavě zelené po červenou (tj. od nutričně nejhodnotnějších po nejhorší), zpřísnila. Označení bude lépe odpovídat nutričním doporučením platným v Belgii, Francii, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, Španělsku a Švýcarsku.

Pro výrobce bude obtížnější získat oprávnění k označení výrobků písmenem A. Nově bude přísněji hodnocen obsah cukru či soli, ale také bílkovin a vlákniny, ale mění se rovněž pravidla pro skupinu ořechů, masa, olejů a sýrů. Ořechy a semena už nebudou patřit do kategorie ovoce a zeleniny, nýbrž k tukům a olejům.

Rostlinné oleje s vysokým obsahem nenasycených tuků, jako jsou například olivový, ořechový nebo řepkový olej, budou mít lepší Nutri-Score (B), zatímco margaríny dostanou C nebo D a máslo stupeň E. Některé tvrdé sýry dosáhnou na stupeň C díky obsahu vápníku. Polepší si celozrnné výrobky. Tučné ryby bez přidané soli budou mít lepší označení než doposud. U masa se bude rozlišovat mezi červeným a drůbežím tak, že méně produktů z červeného masa obdrží nejlepší stupeň A.

Během podzimu se očekává posun v hodnocení také v sektoru nápojů. Celkově mají všechny změny být známy do konce roku. Pak začne přechodné období, během kterého výrobci musí přizpůsobit obaly novým požadavkům.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?