Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kritéria Nutri-Score se zpřísňují

Publikováno: 08.11.2022     Autor: Slunew

Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Kritéria pro zařazení potravin do jednotlivých kategorií evropského nutričního označení Nutri-Score se zpřísňují. Například červené maso nebo terciárně zpracované výrobky budou hodnoceny hůře než doposud.


O tom, že se chystá nové centrální značení na potraviny, které by bylo vodítkem k jednoduššímu výběru zdravých potravin jsem vám psali již před dvěmi lety. Zároveň jsme popsali i mechanismus výpočtu. A protože k tomuto systému byla řada připomínek, byl znovu přezkoumám a algoritmus výpočtu změně. je otázkou, zda je to dostačující a skutečně to povede k uváženějším nákupům potravin většinové populace.

Označení Nutri-Score, které se používá v některých evropských zemích, bylo vědecky přezkoumáno. Požadavky, podle kterých jsou potravinové výrobky zařazovány do kategorií označených písmeny od A do E a barvami od tmavě zelené po červenou (tj. od nutričně nejhodnotnějších po nejhorší), zpřísnila. Označení bude lépe odpovídat nutričním doporučením platným v Belgii, Francii, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, Španělsku a Švýcarsku.

Pro výrobce bude obtížnější získat oprávnění k označení výrobků písmenem A. Nově bude přísněji hodnocen obsah cukru či soli, ale také bílkovin a vlákniny, ale mění se rovněž pravidla pro skupinu ořechů, masa, olejů a sýrů. Ořechy a semena už nebudou patřit do kategorie ovoce a zeleniny, nýbrž k tukům a olejům.

Rostlinné oleje s vysokým obsahem nenasycených tuků, jako jsou například olivový, ořechový nebo řepkový olej, budou mít lepší Nutri-Score (B), zatímco margaríny dostanou C nebo D a máslo stupeň E. Některé tvrdé sýry dosáhnou na stupeň C díky obsahu vápníku. Polepší si celozrnné výrobky. Tučné ryby bez přidané soli budou mít lepší označení než doposud. U masa se bude rozlišovat mezi červeným a drůbežím tak, že méně produktů z červeného masa obdrží nejlepší stupeň A.

Během podzimu se očekává posun v hodnocení také v sektoru nápojů. Celkově mají všechny změny být známy do konce roku. Pak začne přechodné období, během kterého výrobci musí přizpůsobit obaly novým požadavkům.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?