Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kysané mléčné výrobky, kolik o nich víte?

Publikováno: 10.10.2020     Autor: FÉR potravina

Mléko i mléčné výrobky jsou významným zdrojem řady vitamínů a minerálních látek. Jak si z výživového hlediska vedou jejich spojenci – kysané mléčné výrobky?


Jogurty a fermentované mléčné výrobky jsou součástí lidské stravy po tisíce let a jsou také oprávněně propagovány jako zdravé potraviny. Jedná se o mléčné výrobky, u kterých byla část mléčného cukru (laktózy) přeměněna účinkem speciálních bakterií mléčného kvašení a rozložena na kyselinu mléčnou, která v intestinálním traktu působí konzervačně a pozitivně upravuje střevní mikroflóru. Jejich konzumace tedy obvykle nezpůsobuje problémy lidem s laktózovou intolerancí. V neposlední řadě je nutno zmínit zastoupení mikroorganismů s probiotickými účinky, díky tomu se z výrobku stává funkční potravina s významnými zdravotními benefity.

Vynikají také zejména vysokým obsahem plnohodnotných bílkovin obsahujících všechny aminokyseliny, vysoký obsah vápníku, fosforu ale také vitamínů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků.

Kysané mléčné výrobky rozlišujeme podle použité suroviny, druhu bakteriálních kultur, nebo dalších přísad a technologických kroků na :

Jogurt – Tradiční fermentovaný výrobek pocházející z Balkánu. Je základním a nejvíce vyráběným kysaným mléčným výrobkem. Principem výroby je fermentace mléka přesně definovanými mikroorganismy (Lactobacillus bulgaricus a Streptococus thermophilus).

Jogurtové mléko – Je takový „ředěný“ jogurt obsahující alespoň 50% jogurtu. Obsahuje stejné mikroorganismy jako jogurt, liší se jen jejich počtem.

Zakysané smetany - Řadí se do skupiny fermentovaných výrobků s mezofilními bakteriemi, jejich obsah tuku je obvykle 10-12% nebo 20-30% (krémovitá kysaná smetana). Používájí se jako přísady do pokrmů, ale mohou být konzumovány samotné s např. s ovocem podobně jako jogurty

Zakysaná mléka – Tyto výrobky se od sebe liší zejména použitou mikrobiální kulturou a tučností. Rozlišení těchto výrobků podle použité čisté mlékařské kultury bývá často zřejmé již z názvu výrobků:

a) Kysané podmáslí - Podmáslí je vedlejší produkt při výrobě másla. Tento produkt je vysoce nutričně hodnotný, obsahuje totiž fosfolipidy z obalů tukových kuliček uvolněných právě pří výrobě másla

b) Smetanový zákys, Valašská kyška - Tyto výrobky vznikají fermentací mléka smetanovou mezofilní kulturou. Zakysané nápoje jsou obvykle lépe stravitelné než mléko sladké, protože obsahují méně laktózy. Obsah vápníku je stejný jako u mléka, ale kyselé prostředí napomáhá jeho lepšímu vstřebávání.

c) Acidofilní mléko - při výrobě tohoto nápoje se mléko zakysává tradiční zákysovou (smetanovou) kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus s výrazně probiotickými účinky. Acidofilní mléko dodává organismu ve větší míře také např. vitamin B12. Chuť acidofilního mléka je oproti smetanovému zákysu výrazně kyselejší.

d) Kefír, kefírové mléko, kumys, šubat - Jedná se o fermentované mléčné výrobky asijského původu. Původně se tyto nápoje jako je kefír, kefírové mléko, kumys a šubat vyráběly podomácku z různých druhů mlék (kravského, kozího, ovčího i buvolího). Zkvašením mléka pomocí bakterií a kvasinek obsažených v tzv. kefírovém zrnu vzniká nápoj zvaný kefír. Kvasinky přítomné v použité zákysové kultuře fermentují mléčný cukr za vzniku nepatrného množství etanolu a oxidu uhličitého, to zvyšuje osvěžující účinek těchto produktu a chuť je o něco ostřejší.

Proč si tedy nedopřát jeden jogurt nebo fermentovaný drink denně a nevyužít všechny tyto benefity?

 

 

 

Zdroj: KOPÁČEK J., MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY, edice Jak poznáme kvalitu?, svazek 9, 1. Vydání, ISBN 978-80-87719-18-3, ISBN 978-80-88019-02-2 Dostálová J., Kadlec P. a kol. Technologie potravin Potravinářské zbožíznalství. Ostrava, 2014. ISBN 978-80-7418-208-2. KREJSEK J., Bakterie mléčného kvašení, probiotika a fermentované mléčné výrobky, ISBN 978-80-88019-34-3

Nejnovější články

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?