Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Maso vyrobené na 3D tiskárně?

Publikováno: 18.12.2022     Autor: Slunew

Máš hlad? Tak si vytiskni večeři. Sci-fi nebo reálná budoucnost?


Izraelská firma – MeaTech 3D vyvíjí maso, které by se tisklo na 3D tiskárně. Mezi jejich letošní cíle patří přijít s variací hovězího steaku o hmotnosti 100 gramů, která bude téměř k nerozeznání od pravého skotu. Budou alternativy masa vyrobené na 3D tiskárně již brzy finančně dostupné, nebo si ještě počkáme, než se stanou každodenní a smysluplnou součástí našeho jídelníčku?

Imitace masa a živočišných potravin patří k hlavním trendům gastronomie posledních let. Stále větší množství firem přichází s výrobky, které svým vzhledem, povětšinou i chutí připomínají maso. Pro své veganské potraviny používají například sóju, tofu, hrachový a rýžový protein nebo klíčenou fazoli mungo. Jejich sortiment se těší čím dál větší oblibě. Hodnota světového trhu s veganským jídlem by se podle odhadů měla od loňska až do roku 2025 zvýšit o téměř sedm miliard amerických dolarů.

Přestože se napříč Evropou stále zvyšuje povědomí o udržitelnosti a ochraně životního prostředí, rostlinné imitace masa se u mnohých lidí nesetkávají s úspěchem. Společnost se hlasitě vyhrazuje vůči velkým chovům dobytka a drůbeže, které přispívají k týrání zvířat a produkují množství biologického odpadu, ale zároveň otázky rostlinných náhražek masa vzbuzují spíše nedůvěru či nechuť. Mohla by takové stanovisko změnit nová technologie 3D tištěného masa z kmenových buněk?

Na rozdíl od čistě rostlinných imitací, výhoda 3D masa je v reálné chuti, textury i aroma. 3D maso oproti tradičnímu hovězímu se bude lišit nejen nižším cholesterolem, ale také vyšší šetrností vůči životnímu prostředí.

A v čem technologie spočívá?

Metoda využívá bioreaktorů, v nichž díky množení kmenových buněk za pomoci biologických roztoků a hormonů roste hovězí maso. Výsledek, který poté vyprodukuje 3D tiskárna, vizuálně opravdu připomíná kus masa. Na první pohled se podobá dokonalému steaku. Kmenové buňky dokážou dnes odborníci získat například i ze špičky drůbežího pírka. A z nich mohou nakonec vzniknout třeba alternativy kuřecích nugetek. „Vědci umí nařídit buňce, aby nadále neprodukovala peří, a navrátit ji zpět do buňky dřívějšího stadia.

A co cena?

Když se roku 2013 v Nizozemsku představil první burger vypěstovaný v laboratoři, jeho cena se odhadla na 330 tisíc dolarů za jeden kousek. Od té doby se změnilo leccos. V následujících několika letechby se mohly kusy buněčného masa z laboratoře prodávat v supermarketech v řádech 20 dolarů.

 

Zdroj: Česká spořitelna

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Poslední nákupy bez stresu

Ani nákup těsně před Štědrým dnem nemusí být noční můra. Klíčem je připravit se…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?