Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Medvědí česnek: pozor na jeho jedovaté dvojníky

Publikováno: 02.05.2019     Autor: FÉR potravina

Sbíráte medvědí česnek? tak pozor, ať si ho nespletete s jedovatým dvojníkem.


Sezóna medvědího česneku je v plném proudu. Patříte i vy mezi jeho příznivce? Tak si přečtěte, jak ho poznat, abyste si ho nespletli s jeho jedovatým dvojníkem – ocúnem.

Medvědí česnek je léčivá bylina, která začíná růst brzy na jaře, letos to bylo už začátkem dubna. Následně roste až do konce května, takže na jeho sběr ještě není pozdě. Dávejte si ovšem pozor, kam se pro medvědí česnek vydáte, protože né všude je jeho sběr povolený. Nesmí se trhat například v přírodních rezervacích.

Jak ho poznat?

Medvědí česnek se vyskytuje houfně na velké ploše, najít ho není tedy příliš těžké. Dosahuje výšky od 10 do 45 cm a jeho listy jsou jasně zelené, dlouhé od 10 do 12 cm a široké zhruba 2 až 5 cm. Poznáte ho dle typické česnekové vůně.

Na co dávat pozor?

Nespleťte si medvědí česnek (česnekový zápach, má malé řapíky) s konvalinkou (ta má malé zvonečky a je bez zápachu) nebo ocúnem jesenním (je bez zápachu a nemá řapíky). Obě rostliny jsou totiž jedovaté. Nejste si jistí? Přičichněte si. Jenom medvědí česnek bude mít česnekovou vůni. Dávejte si však pozor, protože při sběru často typická česneková vůně zůstane na rukou, můžete si pak myslet, že cítíte česnek i z konvalinky či ocúnu, proto test vůně udělejte raději ještě jednou – s umytýma rukama.

Kam na něj jít?

Medvědímu česneku se daří ve vlhké půdě. Vydat se na něj můžete třeba do blízkého lesa – lužních či listnatého. Najít se dá i v okolí potoků. Pokud nechcete jít naslepo, najděte si předem mapu s jeho výskytem. Na internetu je jich hned několik.

Jak ho sbírat?

Buďte ohleduplní a sbírejte jen množství pro vlastní spotřebu. Netrhejte celou rostlinu, ale z každé odeberte jeden či dva listy. Starší a větší listy bývají hořké, sbírejte proto mladé lístky bohatší na vitamíny.

Co s ním?

Medvědí česnek se nejčastěji využívá do salátů, polévek, pomazánek, ale skvěle doplní i těstoviny a další pokrmy.

 

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?