Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nedostatky ve výživě ČECHŮ!

Publikováno: 14.10.2021     Autor: FÉR potravina

Něco chybí v jídelníčku každého pohlaví či věkové kategorie, ale obecně komplikace hrozí zejména ženám!


Přestože se náš spolek zaměřuje na kvalitu a složení potravin a nezabíhá do hodnocení zdravotního stavu nebo příliš nerozděluje potraviny na zdravé či nezdravé, jsme si vědomi, že to co (ne)jíme, se skotečně odráží na našem zdraví. Proto jsem se rozhodli publikovat zprávu o trochu jiném monitoringu potravinových zdrojů a našich jídelníčků, než obvykle. 

Dlouhodobý a pravidelný monitoring, který provádí Státní zdravotní ústav (SZÚ), odhalil v roce 2020 zásadní, chronické nedostatky ve výživě české populace. O jaké živiny se jedná?

Opakovaně se projevuje nedostatek vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku a selenu u vážné části populace žen. Mužům pak nejčastěji chybí především vápník, hořčík a draslík. Takový deficit minerálních látek se na lidském organismu podepisuje rozvojem řady neinfekčních onemocnění a chronických zánětů, varují odborníci.

Takzvaný dlouhodobý monitoring dietární expozice populace vybraným chemickým látkám je legislativně zakotvený v řadě předpisů ČR i EU. Hodnocení významných minerálních látek v obvyklé dietě české populace i v roce 2020 ukázalo, že se opakuje řada nedostatků ve výživě, zejména u žen. „Takové chyby se bohužel časem v organismu sčítají. Prevence je dlouhodobě zanedbávána a zbytečně zhoršuje zdravotní stav populace. Přináší to trápení v životě jednotlivců a v důsledku velkou ekonomickou zátěž pro zdravotní systém,“ shrnuje obavy z následků zjištěného stavu Prof. MVDr. Jiří Ruprich, CSc., vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin Státního zdravotního ústavu.

„Popsané nedostatky minerálních látek podporují rozvoj chronických zánětů. Ty se mohou stát tichým zabijákem, který přispívá ke kardiovaskulárním chorobám, rakovině, metabolickému syndromu, diabetu, depresím, demenci, poruchám imunitního systému a dalším stavům. Skutečnost je, že tři z pěti lidí na světě zemřou na nemoci spojené se záněty,“  varuje dále profesor Jiří Ruprich s tím, že životní styl vede lidi ke konzumaci velkého množství nejrůzněji výrazně dochucovaných a průmyslově zpracovaných potravin. Ty neobsahují dostatečné množství potřebných živin. Na přípravu pokrmů mnohým nezbývá čas, při vaření se málo pracuje s čerstvými surovinami. Právě ty jsou ale pro rovnováhu živin v pokrmech a naše zdraví zcela zásadní.

Na jaké změny stravy by se měla česká populace obecně zaměřit s ohledem na popsaný nedostatek minerálů? To se můžete dozvědět ve zprávě, kterou vydal SZÚ spolu s celou řadou doporučení k prevenci, jak těmto nedostatkům předejít. Celá zpráva SZÚ zde.

Zdroj: SZÚ

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?