Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nutriční plánování školních obědů

Publikováno: 21.03.2019     Autor: FÉR potravina

Školní stravování je téměř pořád v centru pozornosti veřejnosti. V poslední době hlavně kvůli bezplatným obědům, ale jinak častěji to bývá kvůli (ne)plnění nutričních potřeb současných školáků.


Problematika školního stravování je veřejností citlivě vnímaná. Týká se rizikové populační skupiny (přes 1,5 milionu dětí) a přímo souvisí s vlivem na zdraví. Stát dotuje školní stravování a zároveň garantuje jeho kvalitu, která je v poslední době kritizována, zejména ve smyslu plnění nutričních doporučení. Při analýze školních obědů (studie – Hlavního hygienika ČR 2015/16 a 2017/18) dospěl SZÚ (státní zdravotní ústav) a OOVZ (orgány ochrany veřejného zdraví) k závěrům, které, dle našeho názoru, vyžadují pozornost státu. V řadě případů se nedaří naplňovat nutriční doporučení pro studovanou věkovou kategorii, protože základy byly položeny již před 30ti lety.

Projekt „Nutričního plánování“ nepočítá s vyřazením existujících nástrojů, tj. tzv. Spotřebních košů podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. a Nutričního doporučení MZ ČR. Půjde o „testování použitelnosti nového informačního nástroje v praxi“ („feasibility study“). Pokud se přístup v praxi osvědčí, bude možné ho po úpravě legislativy plošně využívat v ČR.

První část by byla tvorba a dodání „nutričního modulu“ ke stávajícímu softwaru používanému ve ŠJ(školní jídelny).

Druhá část by byla zaměřena na vyzkoušení proveditelnosti přístupu v praxi. 14 ŠJ (14 krajů) by celý školní rok zkoušela nový software a krajské hygienické stanice (kombinace s úkolem hlavního hygienika) by odebíraly obědy k analýze nutričního složení na SZÚ. Porovnávaly by se výsledky tradičního (hodnocení „spotřebních košů a nutričního doporučení MZdr“, tj. sledování hmotnostních parametrů a frekvence zařazování potravin) a nového přístupu, s výsledky laboratorní analýzy s cílem zhodnotit výhody či nevýhody nového přístupu založenému na nutričních datech.

Zdroj: SZÚ

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?