Publikováno: 21.03.2019 Autor: FÉR potravina
Školní stravování je téměř pořád v centru pozornosti veřejnosti. V poslední době hlavně kvůli bezplatným obědům, ale jinak častěji to bývá kvůli (ne)plnění nutričních potřeb současných školáků.
Problematika školního stravování je veřejností citlivě vnímaná. Týká se rizikové populační skupiny (přes 1,5 milionu dětí) a přímo souvisí s vlivem na zdraví. Stát dotuje školní stravování a zároveň garantuje jeho kvalitu, která je v poslední době kritizována, zejména ve smyslu plnění nutričních doporučení. Při analýze školních obědů (studie – Hlavního hygienika ČR 2015/16 a 2017/18) dospěl SZÚ (státní zdravotní ústav) a OOVZ (orgány ochrany veřejného zdraví) k závěrům, které, dle našeho názoru, vyžadují pozornost státu. V řadě případů se nedaří naplňovat nutriční doporučení pro studovanou věkovou kategorii, protože základy byly položeny již před 30ti lety.
Projekt „Nutričního plánování“ nepočítá s vyřazením existujících nástrojů, tj. tzv. Spotřebních košů podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. a Nutričního doporučení MZ ČR. Půjde o „testování použitelnosti nového informačního nástroje v praxi“ („feasibility study“). Pokud se přístup v praxi osvědčí, bude možné ho po úpravě legislativy plošně využívat v ČR.
První část by byla tvorba a dodání „nutričního modulu“ ke stávajícímu softwaru používanému ve ŠJ(školní jídelny).
Druhá část by byla zaměřena na vyzkoušení proveditelnosti přístupu v praxi. 14 ŠJ (14 krajů) by celý školní rok zkoušela nový software a krajské hygienické stanice (kombinace s úkolem hlavního hygienika) by odebíraly obědy k analýze nutričního složení na SZÚ. Porovnávaly by se výsledky tradičního (hodnocení „spotřebních košů a nutričního doporučení MZdr“, tj. sledování hmotnostních parametrů a frekvence zařazování potravin) a nového přístupu, s výsledky laboratorní analýzy s cílem zhodnotit výhody či nevýhody nového přístupu založenému na nutričních datech.
Zdroj: SZÚ