Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Nutriční plánování školních obědů

Publikováno: 21.03.2019     Autor: FÉR potravina

Školní stravování je téměř pořád v centru pozornosti veřejnosti. V poslední době hlavně kvůli bezplatným obědům, ale jinak častěji to bývá kvůli (ne)plnění nutričních potřeb současných školáků.


Problematika školního stravování je veřejností citlivě vnímaná. Týká se rizikové populační skupiny (přes 1,5 milionu dětí) a přímo souvisí s vlivem na zdraví. Stát dotuje školní stravování a zároveň garantuje jeho kvalitu, která je v poslední době kritizována, zejména ve smyslu plnění nutričních doporučení. Při analýze školních obědů (studie – Hlavního hygienika ČR 2015/16 a 2017/18) dospěl SZÚ (státní zdravotní ústav) a OOVZ (orgány ochrany veřejného zdraví) k závěrům, které, dle našeho názoru, vyžadují pozornost státu. V řadě případů se nedaří naplňovat nutriční doporučení pro studovanou věkovou kategorii, protože základy byly položeny již před 30ti lety.

Projekt „Nutričního plánování“ nepočítá s vyřazením existujících nástrojů, tj. tzv. Spotřebních košů podle vyhlášky č. 107/2005 Sb. a Nutričního doporučení MZ ČR. Půjde o „testování použitelnosti nového informačního nástroje v praxi“ („feasibility study“). Pokud se přístup v praxi osvědčí, bude možné ho po úpravě legislativy plošně využívat v ČR.

První část by byla tvorba a dodání „nutričního modulu“ ke stávajícímu softwaru používanému ve ŠJ(školní jídelny).

Druhá část by byla zaměřena na vyzkoušení proveditelnosti přístupu v praxi. 14 ŠJ (14 krajů) by celý školní rok zkoušela nový software a krajské hygienické stanice (kombinace s úkolem hlavního hygienika) by odebíraly obědy k analýze nutričního složení na SZÚ. Porovnávaly by se výsledky tradičního (hodnocení „spotřebních košů a nutričního doporučení MZdr“, tj. sledování hmotnostních parametrů a frekvence zařazování potravin) a nového přístupu, s výsledky laboratorní analýzy s cílem zhodnotit výhody či nevýhody nového přístupu založenému na nutričních datech.

Zdroj: SZÚ



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

6 hodin od sklizně na stole!

Největší domácí online supermarket zaznamenává několikanásobně lepší prodeje…

Kdo by neměl používat preparáty na bolesti kloubů?

Nejsou to potraviny, ale užívají je mnozí z nás. Bohužel ale potravinové…

Nákazy bakterií Listeria monocytogenes spojené s konzumací ryb uzených za studena

Za studena uzení pstruzi a lososi vyrobení v Estonsku jsou zdrojem onemocnění…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?