Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Oblíbené mýty o jídle. Jsou některé pravdivé ?

Publikováno: 01.08.2010     Autor: Neznámý


Od pradávna o jídle mezi lidmi panují mýty, které jsou tak zažité, že jím pořád stále hodně lidí věří. Jsou to nesmyslné fámy nebo skutečné pravdy? Přečtěte si jaká tvrzení jsou zažitá, některé z nich třeba znáte a už dávno neplatí. Pojďme se tedy na některé z nich podívat. Pokud víte o dalších podobných mýtech a pravdách, podělte se o ně s námi a ostatními v diskusi pod článkem.

Odkládáním brýlí očím neulevíte


Nosíte brýle? Určitě jste slyšeli, že odložením brýlí očím ulevíte a poskytnete jim zaručený odpočinek. Jestliže nosíte brýle, je dobré pokud je budete nosit stále. Nošení brýlím pouze na čtení nebo do dálky rozhodně noste, protože jejím odložením vaše oči jenom napínáte a spíše se unaví. Používejte jen ty brýle, které jsou pro vás vhodné, tím se váš zrak nezhorší.

Máte žluté nebo žlutooranžovou barvu končetin – nejezte příliš mrkve.


Mrkev, jak už většina z vás ví je bohatá na beta-karoten, což je vysoce pigmentová směs. Přebytek karotenu v krvi způsobuje žluto-oranžové zbarvení kůže, které je většinou patrné na spodních částí rukou a nohou. Trpíte-li tímto lehkým zbarvením a chcete-li se ho zbavit omezte ze svého jídelníčku mrkev a uvidíte, zda toto zbarvení zmizí.

Ostré potraviny v letních horkých dnech Vás ochladí


Konzumace ostřejších jídel vám mírně zvýší vaší tělesnou teplotu, tím pádem přinese teplo na povrch kůže, což podpoří pocení. Odpařující se pot pomůže vašemu tělu k ochlazení.

Špenát dává sílu a je bohatým zdrojem železa je mýtus


Myšlenku, že je špenát bohatým zdrojem železa a dává sílu, vštípila do hlavy mnoha z nás kreslená postavička Walta Disneye – Pepek námořník, který polykal špenát, aby svým svalům dodal sílu. Špenát nedává lidem sílu, to jen tvůrci tohoto hrdiny vybrali špenát jako zdroj netušené energie.

Špenát byl také velice dlouho dobu považován za vynikající zdroj železa. Tento mýtus však vzniknul v roce 1870, kdy jedna německá studie ukázala nesprávné výsledky výpočtu obsahu železa ve špenátu. Ve skutečnosti, však došlo k nesprávnému umístění desetinné čárky, což mnohé lidi uvedlo v domnění, že je ve špenátu desetkrát více železa, než v ostatní listové zelenině.

Špenát je bohatým zdrojem vitamínu A, vitamín E a několika důležitých antioxidantů. Špenát je zdravá zelenina a měla by se jíst z mnoha důvodů, obsah železa k nim ale rozhodně nepatří.

Čokoláda nezpůsobuje akné


Pravděpodobně vás v mládí strašili, tím, že po čokoládě se výskyt pupínků na pokožce nadměrně zvýší. Nedá se říci, že by striktní vyhýbání se konzumaci čokolády mohlo zabránit vzniku akné. Žádné studie, které byly provedeny, nebyly schopny prokázat, jakékoli spojení mezi čokoládou a akné.

Žvýkačka nezůstává po dobu sedmi let v žaludku


Pravda je, že guma je nestravitelná, ale prochází v těle stejným způsobem, jako každé jiné jídlo. A v tomto případě projde v nezměněné podobě z těla ven.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?