Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Řecké jogurty

Publikováno: 20.05.2025     Autor: FÉR potravina - upraveno dle MF Dnes

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to jak technologicky, nutričně, tak i z hlediska marketingu. Navíc v České republice není „řecký jogurt“ jedná se o jogurt řeckého typu.


„Řecký jogurt“ je chráněné označení původu v rámci EU (PDO – Protected Designation of Origin), ale platí to pouze pro skutečný jogurt vyrobený v Řecku tradiční metodou a z řeckého mléka. Oproti tomu „jogurt řeckého typu“ je vyráběn podobnou technologií (často koncentrací mléčných bílkovin), ale jinde než v Řecku (např. v ČR, Německu, Polsku).

Řecký jogurt se vyrábí podobně jako běžný, ale s jedním klíčovým rozdílem – odstraněním části syrovátky po fermentaci:

  1. Výchozí proces je shodný s běžným jogurtem
    Mléko se pasterizuje, očkuje kulturami, nechá fermentovat.

  2. Scezení (filtrace) syrovátky
    Po fermentaci se jogurt přefiltruje nebo slévá – odstraní se tekutá složka zvaná syrovátka (bohatá na laktózu a vodu).
    ➤ Tím se zahušťuje jogurt a koncentrují se bílkoviny a tuky.
    ➤ Vzniká hustá, krémová textura a mírně jemnější chuť.

  3. Balení
    Výsledný produkt je výživově bohatší, hutnější a s nižším obsahem vody a sacharidů než běžný jogurt.


 Jogurt řeckého typu (průmyslová verze) není vyráběn tradičním způsobem, ale „napodobuje“ řecký jogurt pomocí jiných technologických metod:

  1. Koncentrace sušiny
    Do mléka se přidávají sušené mléčné bílkoviny nebo smetana, čímž se zvýší obsah sušiny už na začátku výroby – bez nutnosti scezení syrovátky.

  2. Fermentace
    Zahuštěné mléko se fermentuje jako běžný jogurt.

  3. Homogenizace a úprava struktury
    Konzistence se může ještě dolaďovat pomocí zahušťovadel (např. škrobů, želatiny) nebo homogenizací.

  4. Výsledný produkt
    Je vzhledově i chuťově podobný řeckému jogurtu, ale může obsahovat přídatné látky a neprochází fyzickým scezením syrovátky.


Shrnutí klíčových rozdílů ve výrobě

Fáze Běžný jogurt Řecký jogurt (tradiční) Jogurt řeckého typu
Syrovátka Zůstává Odstraněna scezením Neodstraňuje se
Zahušťování Minimální Přirozeně scezením Uměle přidáním bílkovin
Obsah bílkovin Nízký (3–4 %) Vysoký (6–10 %) Uměle zvýšený
Konzistence Řidší Hustá, krémová Hustá (ale jinou cestou)
Přídatné látky Ne Ne Často ano

Rozdíl mezi řeckým jogurtem a běžným bílým jogurtem z pohledu nutričního

Vlastnost Běžný bílý jogurt Řecký jogurt
Konzistence Řidší, krémová Velmi hustá a jemná
Způsob výroby Fermentace mléka kulturami Po fermentaci se slévá syrovátka navíc 
Obsah bílkovin ~3–4 g/100 g ~6–10 g/100 g (až 2× více)
Obsah tuků Záleží na variantě (0 %, 3 %, 10 %) Obvykle více tuku (často 5–10 %)
Obsah sacharidů ~4–5 g/100 g Často méně sacharidů (méně laktózy)
Chuť Kyselá, méně sytá Plnější, jemně kyselkavá

Řecký jogurt je tedy nutričně výhodnější hlavně díky vyššímu obsahu bílkovin, což ocení sportovci, lidé při redukci hmotnosti nebo diabetici.

Více se dozvíte v testu, na kterém jsme se podíleli.

Nejnovější články

Test mražené pizzy 2025

Po mražené pizze sáhl snad každý, kdo byl nucen v časové tísni vytvořit…

Řecké jogurty

Rozdíl mezi „řeckým jogurtem“ a „normálním jogurtem“ je poměrně výrazný, a to…

Tajemství dlouhověkosti?

Tajemství dlouhověkosti není v genech, ale na talíři. Jak si jídlem prodloužit…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?