Publikováno: 08.12.2024 Autor: Slunew
Každý stát/region má nějaká výživová doporučení. pojďme se podívat, jak jsou na tom severské země. V doporučeních již nezohledňují pouze zdraví jednotlivce, ale i dopad na životní prostředí.
V červnu 2023 publikovala Severská rada ministrů, která je oficiálním orgánem pro mezivládní spolupráci v severském regionu, aktualizovaná Severská výživová doporučení 2023 (Nordic Nutrition Recommendations – NNR). NNR 2023 představují souhrn vědeckých podkladů a doporučení určených vnitrostátním orgánům v Dánsku, Estonsku, Finsku, Islandu, Lotyšsku, Litvě, Norsku a Švédsku, které vytvářejí doporučení pro jednotlivé země. NNR 2023 slouží jako klíčová vědecká základna pro národní potravinové a zdravotní politiky, značení potravin, daně a předpisy, vzdělávání, dohled nad potravinami a výživou a výzkum v severských a pobaltských zemích. Součástí tohoto, již šestého vydání, NNR jsou aktualizované referenční hodnoty pro příjem živin a rámcová, na potravinách založená výživová doporučení. Vůbec poprvé jsou v doporučeních zohledněny i aspekty udržitelnosti životního prostředí. Vědecký základ pro NNR 2023 tvoří asi 100 kvalifikovaných systematických přehledů a 57 podkladových přehledů o živinách, skupinách potravin, pokrmech a stravovacích režimech, fyzické aktivitě, tělesné hmotnosti, konzumaci potravin, příjmu živin a zátěži nemocemi. Nezbytnou součástí vědeckého základu je také několik nových dokumentů týkajících se dopadu konzumace potravin na životní prostředí.
Severská výživová doporučení 2023 zdůrazňují převážně rostlinnou stravu bohatou na zeleninu, ovoce, bobuloviny, luštěniny, brambory a celozrnné obiloviny, dostatečné množství ryb a ořechů, střídmý konzum nízkotučných mléčných výrobků, minimální konzum červeného, bílého a zpracovaného masa, alkoholu a vysoce průmyslově zpracovaných potravin.
Zde je nutné podoktnout že mezi vysoce zpracované potraviny se ale řadí řada alternativ živočišných produktů, tedy chceme-li být dle nových doporučení (prozatím severských zemí, ale tento posun k důrazu nejen na zdraví člověka, ale i štrnost k přírodě bude postupně i v dalších státech) neměli bychom v rámci omezení živočišných produktů sahat právě po těchto vysoce opracovaných alternativách, ale zůstat u základních potravin, ze kterých si budeme vařit, péct nebo je budeme konzumovat syrové.
Celé zění článku na stránkách Společnosti pro výživu.