Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test mléčných čokolád

Publikováno: 21.05.2020     Autor: FÉR potravina

V hledáčku dTestu tentokrát skončily mléčné čokolády s lískovými oříšky. A nedopadly úplně špatně.


Kdo z vás si čas od času dopřeje radost v podobě tabulky dobré čokolády.? V hledáčku spotřebitelského časopisu dTestu tentokrát byla mléčná čokoláda s lískovými oříšky. Redaktoři dTestu se zaměřili na obsah kakaa, mléka, ořechů, i jak chutnají či zda neobsahují plísně. Došlo i na srovnání s německými variantami čokolád.

„Napříč cenovými hladinami jsme vybrali 11 čokolád různého původu. V laboratoři se sešly výrobky německé, švýcarské, polské i britské provenience a kromě běžných jsme zařadili také dvě bio čokolády,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a shrnuje výsledek testu: „Žádná z nich nás nezklamala.“

Určitě pozitivní zpráva je, že ve všech čokoládách laboratoř zjistila mnohem více kakaového prášku, než vyžaduje vyhláška (2,5 %). V průměru šlo o 5,4%. Testované vzorky neměly problém ani s dosažením vyhláškových 25 % kakaové sušiny.

Jedním z kroků analýzy bylo hledání rostlinných tuků jiných než kakaové máslo. V čokoládě by se vyskytovat neměly, jedinou výjimkou je šestice povolených ekvivalentů kakaového másla: bornejský tuk, palmový olej, sal, bambucké máslo, kokum gurgi a olej z jader manga. Jejich množství však nesmí překročit 5 % a samozřejmě musejí být přiznány ve složení. Z testovaných čokolád se k jejich použití hlásila jen jedna britská čokoláda. 

Stěžejní složkou mléčné čokolády je i mléčná sušina a tuk. Mléko se do čokolády přidává v sušené podobě a někteří výrobci podíl mléčných surovin ještě zvyšují přídavkem sušené syrovátky. Výsledky byly opět bez problémů.

Laboratorní zkoumání se zaměřilo i na obsažené lískové ořechy. Většinou platí, že v levnějších výrobcích najdete drcené ořechy, v dražších celá jádra. „Vyhláška neříká, kolik oříšků má čokoláda obsahovat, nicméně informace o podílu ořechů musí být vždy uvedena na obalu. dTest také zjišťoval, zda oříšky neobsahují plísně a karcinogenní aflatoxiny produkované plísněmi. Všechny čokolády vyšly z testu bez poskvrny.

Vzhledem k nedávným diskuzím o dvojí kvalitě potravin se porovnávaly i výrobky zakoupené v CZ a DE. Podle informací na etiketách byly všechny česko-německé dvojice stejné. Shodovalo se složení, deklarovaný podíl kakaové sušiny i ořechů.

Zdroj: dTest



Diskuse k článku

Zatím nebyl přidán žádný komentář

Přidat komentář

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…

Sezonní ovoce a zelenina – měsíc listopad

Mohlo by se zdát, že podzim nám již nepřináší žádné sezonní plodiny. I v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?