Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Test mléčných čokolád

Publikováno: 21.05.2020     Autor: FÉR potravina

V hledáčku dTestu tentokrát skončily mléčné čokolády s lískovými oříšky. A nedopadly úplně špatně.


Kdo z vás si čas od času dopřeje radost v podobě tabulky dobré čokolády.? V hledáčku spotřebitelského časopisu dTestu tentokrát byla mléčná čokoláda s lískovými oříšky. Redaktoři dTestu se zaměřili na obsah kakaa, mléka, ořechů, i jak chutnají či zda neobsahují plísně. Došlo i na srovnání s německými variantami čokolád.

„Napříč cenovými hladinami jsme vybrali 11 čokolád různého původu. V laboratoři se sešly výrobky německé, švýcarské, polské i britské provenience a kromě běžných jsme zařadili také dvě bio čokolády,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest a shrnuje výsledek testu: „Žádná z nich nás nezklamala.“

Určitě pozitivní zpráva je, že ve všech čokoládách laboratoř zjistila mnohem více kakaového prášku, než vyžaduje vyhláška (2,5 %). V průměru šlo o 5,4%. Testované vzorky neměly problém ani s dosažením vyhláškových 25 % kakaové sušiny.

Jedním z kroků analýzy bylo hledání rostlinných tuků jiných než kakaové máslo. V čokoládě by se vyskytovat neměly, jedinou výjimkou je šestice povolených ekvivalentů kakaového másla: bornejský tuk, palmový olej, sal, bambucké máslo, kokum gurgi a olej z jader manga. Jejich množství však nesmí překročit 5 % a samozřejmě musejí být přiznány ve složení. Z testovaných čokolád se k jejich použití hlásila jen jedna britská čokoláda. 

Stěžejní složkou mléčné čokolády je i mléčná sušina a tuk. Mléko se do čokolády přidává v sušené podobě a někteří výrobci podíl mléčných surovin ještě zvyšují přídavkem sušené syrovátky. Výsledky byly opět bez problémů.

Laboratorní zkoumání se zaměřilo i na obsažené lískové ořechy. Většinou platí, že v levnějších výrobcích najdete drcené ořechy, v dražších celá jádra. „Vyhláška neříká, kolik oříšků má čokoláda obsahovat, nicméně informace o podílu ořechů musí být vždy uvedena na obalu. dTest také zjišťoval, zda oříšky neobsahují plísně a karcinogenní aflatoxiny produkované plísněmi. Všechny čokolády vyšly z testu bez poskvrny.

Vzhledem k nedávným diskuzím o dvojí kvalitě potravin se porovnávaly i výrobky zakoupené v CZ a DE. Podle informací na etiketách byly všechny česko-německé dvojice stejné. Shodovalo se složení, deklarovaný podíl kakaové sušiny i ořechů.

Zdroj: dTest

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?