Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

EU začíná testovat nová pravidla pro „dvojí kvalitu“

Publikováno: 16.01.2020     Autor: FÉR potravina

Loni se „české“ téma tzv. dvojí kvality potravin dostalo do povědomí i za hranicemi Čech. Malé shrnutí co se povedlo a co v této oblasti můžeme očekávat letos.


Rozdílné složení výrobků ve stejných obalech napříč jednotlivými zeměmi EU, známé jako „dvojí kvalita“ zboží, je pro Čechy podle statistik jedním z nejdůležitějších evropských témat. Pojem „kvalita“ je často subjektivní a upravovat legislativu tedy nemusí být úplně jednoduché. Středobodem pozornosti jsou především potraviny. I když se unijní legislativa zaměřuje především na jejich bezpečnost, v mnoha konkrétních případech však upravuje i kvalitu a složení. Stejné jakostní požadavky napříč Unií platí například pro čokolády, vejce, drůbeží maso nebo ovoce a zeleninu.

Téma dvojí kvality v roce 2019 se na půdě EU značně řešilo. Hned v lednu navrhl výbor Evropského parlamentu pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele (IMCO) návrh směrnice, která měla za cíl zakázat firmám rozdílné složení výrobků ve stejných obalech napříč zeměmi EU jako tzv. nekalou obchodní praktiku. Finálová verze směrnice, která z dubna byla součástí širšího legislativního balíčku zaměřeného na ochranu spotřebitele. Nicméně pro některé země nebyla striktní omezení přijatelná. Tedy pokud budou výrobky ve stejných obalech v různých zemích „významně odlišné“ ve svém složení, musí proto existovat legitimní důvod a spotřebitelé o tom musí být informování. O způsobu tohoto informování rozhodnou kontrolní orgány v jednotlivých zemích. Mezi nekalé obchodní praktiky však dvojí kvalita zatím nepatří.

Poslední podstatný vývoj nastal v červnu, kdy Evropská komise zveřejnila výsledky celoevropských srovnávacích testů potravin. Testovalo se 128 produktů, z toho 11 mělo napříč státy totožný obal, ale výrazně odlišný obsah.

Co přinese rok 2020?

Vloni přijatá směrnice obsahuje tzv. revizní doložku, podle které by měla Evropská komise za dva roky od účinnosti směrnice (18. 12. 2019) zhodnotit, jaký přínos nová legislativa má a jestli skutečně slouží k tomu, aby se „dvojí kvalita“ postupně vytrácela. Pokud by se tak nedělo, má navrhnout zařazení dvojí kvality produktů přímo mezi nekalé obchodní praktiky. Dva roky mají i členské země na to, aby novou legislativu implementovaly do svého práva. V roce 2020 půjde tedy spíše o začátek testování funkčnosti nových pravidel. Česká vláda však měla v plánu, aby její přísnější pravidla začala platit daleko dříve, a to do jednoho roku. To by znamenalo do letošního léta. Češi si však musí dát pozor na to, aby nový zákon nenarušoval fungování vnitřního trhu EU, na kterém musí pro všechny platit stejné podmínky. Od 17. ledna začne platit unijní nařízení o spolupráci v oblasti ochrany spotřebitele, které má usnadnit orgánům identifikovat výrobky dvojí kvality a odhalovat protiprávní jednání.

Zdroj: EurActiv.cz

Zde odkazy na články u nás na webu s touto tématikou:

https://www.ferpotravina.cz/clanky/dvoji-kvalita-potravin-v-cesku-bude-pod-pokutou

https://www.ferpotravina.cz/clanky/dvoji-kvalita-potravin-a-jak-to-s-ni-bude-dal

https://www.ferpotravina.cz/clanky/dvoji-kvalita-potravin-blyska-se-na-lepsi-casy

https://www.ferpotravina.cz/clanky/dvoji-kvalita

Nejnovější články

Zmrzlináři chtějí šetřit a oteplovat zmrzliny.

Začíná se nám blížit léto. Slibují nám opravdu vysoké teploty, tak v rámci…

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?