Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Trvanlivost...

Publikováno: 06.02.2022     Autor: Daniel Kalmus

Proč j dobré se vyznat ve způsobu uvádění trvanlivosti potravin? Třeba abychom je zbytečně nevyhazovaly...


 Jak se označuje trvanlivost potravin, jsme si ukázali v minulých postech: datum použitelnosti, minimální trvanlivost a bez označení trvanlivosti.

Proč se vyplatí znát údaje o době trvanlivosti potravin? Tyto údaje navazují na problematiku plýtváním potravinami. Jen v zemích EU tvoří potravinový odpad až 88 mil. tun ročně.

Důvodů, proč k plýtvání dochází je samozřejmě mnoho (přehnané estetické požadavky obchodů na vzhled ovoce a zeleniny, neefektivní logistiku, nadprodukci, nadměrné nakupování ze strany spotřebitelů apod.)

Největším “viníkem” jsou v tomto ohledu domácnosti, které mají na svědomí až 53 % vyplýtvaného jídla.

Proč se v domácnostech tolik plýtvá? Důvodů je celá řada. Označení potravin a to, jak mu spotřebitelé (ne)rozumí, je však jedním z významných faktorů, které vyhazování jídla ovlivňuje. Odhaduje se, že má na celkovém množství odpadu z domácnosti podíl 15 - 33 %. Nejčastěji takto skončí v koši pečivo, čerstvé ovoce a zelenina, nealkoholické nápoje, mléko, jogurty, maso a brambory.

Více informací o celé problematice plýtváním potravinami v souvislosti s datem trvanlivosti potravin naleznete v projektu - Zachraň jídlo - Spotřebuj mě.

Zdroje:

  1. https://zachranjidlo.cz/wp-content/uploads/zachran_jidlo_SPOTREBUJ_ME.pdf

  2. https://www.konzument.cz/users/publications/4-publikace/405-desatero-pohledu-na-vyber-kvalitnich-potravin.pdf

Nejnovější články

Za tajemstvím potravin

Nevíte co podniknout o víkendu s dětmi? Ministerstvo zemědělství ve spolupráci…

Srovnání: Ceny potravin

Mezi nejpalčivější problémy současné doby bezesporu patří rostoucí ceny…

Spojme síly!

Potravinářská komora ČR a Ministerstvo zdravotnictví ČR potvrdily spolupráci v…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?