Publikováno: 06.02.2022 Autor: Daniel Kalmus
Proč j dobré se vyznat ve způsobu uvádění trvanlivosti potravin? Třeba abychom je zbytečně nevyhazovaly...
Jak se označuje trvanlivost potravin, jsme si ukázali v minulých postech: datum použitelnosti, minimální trvanlivost a bez označení trvanlivosti.
Proč se vyplatí znát údaje o době trvanlivosti potravin? Tyto údaje navazují na problematiku plýtváním potravinami. Jen v zemích EU tvoří potravinový odpad až 88 mil. tun ročně.
Důvodů, proč k plýtvání dochází je samozřejmě mnoho (přehnané estetické požadavky obchodů na vzhled ovoce a zeleniny, neefektivní logistiku, nadprodukci, nadměrné nakupování ze strany spotřebitelů apod.)
Největším “viníkem” jsou v tomto ohledu domácnosti, které mají na svědomí až 53 % vyplýtvaného jídla.
Proč se v domácnostech tolik plýtvá? Důvodů je celá řada. Označení potravin a to, jak mu spotřebitelé (ne)rozumí, je však jedním z významných faktorů, které vyhazování jídla ovlivňuje. Odhaduje se, že má na celkovém množství odpadu z domácnosti podíl 15 - 33 %. Nejčastěji takto skončí v koši pečivo, čerstvé ovoce a zelenina, nealkoholické nápoje, mléko, jogurty, maso a brambory.
Více informací o celé problematice plýtváním potravinami v souvislosti s datem trvanlivosti potravin naleznete v projektu - Zachraň jídlo - Spotřebuj mě.
Zdroje: