Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Víte co jsou šumivá vína?

Publikováno: 22.05.2021     Autor: Slunew

"Bublinky" kdo by je neměl rád...nepil na oslavách nebo jen tak k lepší letní atmosféře...


U nás ve FÉR potravině máme „bublinky“ rádi. A jak jste na tom Vy. Stačí vám jen chutná – nechutná nebo chcete vědět jak se šumivá vína rozdělují, jaké technologie se používají při jejich výrobě a jaké jsou požadavky na jejich označování? 

Pro někoho možná nudná teorie, někdo třeba objeví něco zajímavého, co nevěděl...

Rozdělení vybraných produktů z révy vinné dle definic uvedených v příloze VII části II nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013

Šumivé víno

  • získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
  • kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 8,5 % obj.

Jakostní šumivé víno

  • získává se prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením (vinných hroznů, hroznového moštu, vína);
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2 pocházejícího výhradně z kvašení;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3,5 baru způsobený rozpuštěným CO2;
  • kupáže určené k jeho výrobě vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.

Jakostní aromatické šumivé víno

jakostní šumivé víno, které:

  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20°C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2;
  • pro kupáž se použije pouze hroznový mošt nebo částečně zkvašený hroznový mošt, který je získán ze zvláštních moštových odrůd (Dodatek k příloze II nařízení Komise (EU) 2019/934);
  • vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 6 % obj.;
  • vykazuje celkový obsah alkoholu nejméně 10 % obj.

Šumivé víno dosycené CO2

  • získává se z vína bez chráněného označení původu i chráněného zeměpisného označení;
  • při otevření nádoby se vyznačuje unikáním CO2, který do něj byl zcela či částečně dodán;
  • v uzavřené nádobě (při teplotě 20 °C) vykazuje přetlak nejméně 3 bary způsobený rozpuštěným CO2.

 

Požadavky na označování vybraných produktů z révy vinné dle nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013 a nařízení Komise (EU) 2019/33

Povinné údaje dle článku 118 a 119 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013

  • označení druhu výrobku z révy vinné (např. šumivé víno aj.);
  • výrazy CHOP a název CHOP (pokud výrobek splňuje požadavky CHOP);
  • skutečný obsah alkoholu v % objemových;
  • uvedení provenience;
  • název producenta (výrobce) nebo prodejce;
  • u dovážených vín název dovozce;
  • údaj o obsahu cukru.

Nepovinné údaje dle článku 120 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013

  • ročník sklizně;
  • název moštové odrůdy (v případě šumivých vín a jakostních šumivých vín mohou být názvy moštových odrůd použité pro doplnění popisu výrobku, a to „Pinot blanc“, „Pinot noir“, „Pinot meunier“ nebo „Pinot gris“, a odpovídající názvy v ostatních jazycích Unie nahrazeny synonymem „Pinot“);
  • tradiční výrazy u vín s CHOP / CHZO;
  • symbol Unie označující CHOP / CHZO;
  • údaje o určitých výrobních metodách aj.

Obchodní úprava vybraných výrobků dle nařízení Komise (EU) 2019/33

(vybraná ustanovení vztahující se k těmto výrobkům)

  • odchylky týkající se výroby ve vymezené zeměpisné oblasti pro šumivé víno s CHOP - pokud to umožňuje specifikace výrobku, může být výrobek vinifikován mimo oblast nacházející se v bezprostřední blízkosti dané vymezené oblasti (pokud se tento postup používal před dnem 1. 3. 1986) (ustanovení čl. 5 odst. 2 daného nařízení);
     
  • údaj o provenienci (ustanovení článku 45 daného nařízení)
    • Slovy „víno z (…)“, „vyrobeno v (…)“, „výrobek z (…)“ nebo „sekt z (…)“, nebo rovnocenným výrazem, s doplněním názvu členského státu, na jejichž území byly hrozny sklizeny a zpracovány na víno;
    • U daných produktů bez CHOP / CHZO může být údaj nahrazen údajem „vyrobeno v (…)“, nebo rovnocenným výrazem, s doplněním členského státu, v němž došlo k druhotnému kvašení.
       
  • výrazy (ustanovení článku 48 odst. 1 daného nařízení) „šumivé víno dosycené oxidem uhličitým“ se doplní slovy „získáno dosycením oxidem uhličitým“ uvedenými písmem stejného typu a velikostí, a to i v případě, kdy lze odkaz na druh výrobku z révy vinné vynechat dle čl. 119 odst. 2 nařízení EP a Rady (EU) č. 1308/2013;
     
  • u jakostních šumivých vín je možné vynechat odkaz na druh výrobku z révy vinné u vín, jejichž etikety obsahují výraz „Sekt“ (ustanovení čl. 48 odst. 3 daného nařízení);
     
  • výraz „kvašeno v lahvi“ je možné použít pouze k popisu šumivých vín s CHOP nebo jakostních šumivých vín (ustanovení čl. 53 odst. 3 daného nařízení), pokud:
    • výrobek získal CO2 vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi,
    • délka výrobního procesu včetně zrání v podniku, v němž byl výrobek vyroben, vypočítaná od začátku kvašení způsobujícího tvorbu CO2 v kupáži, nebyla kratší než 9 měsíců,
    • doba kvašení způsobujícího tvorbu CO2 v kupáži a doba neoddělení kupáže od kalů činí nejméně 90 dnů,
    • výrobek byl oddělen od kalů filtrací pomocí transferní metody nebo jejich odstřelením (degorzáží);
       
  • výrazy „kvašeno v lahvi tradiční metodou“ nebo „tradiční způsob“ nebo „klasická metoda“ nebo „klasická tradiční metoda“ je možné použít pouze k popisu šumivých vín s CHOP nebo jakostních šumivých vín (ustanovení čl. 53 odst. 4 daného nařízení), pokud výrobek:
    • získal CO2 vlivem druhotného alkoholového kvašení v lahvi,
    • zůstal nepřetržitě v kontaktu s kaly po dobu alespoň 9 měsíců v tomtéž podniku od okamžiku, kdy byla vytvořena kupáž,
    • byl oddělen od kalů jejich odstřelením (degorzáží);
       
  • výraz „Crémant“ může být použit pouze pro bílá nebo růžová jakostní šumivá vína s CHOP (ustanovení čl. 53 odst. 5 daného nařízení), pokud:
    • hrozny byly sklizeny ručně,
    • víno je vyrobeno z moštu získaného lisováním celých hroznů nebo hroznů bez stopek. Množství moštu získaného ze 150 kg hroznů nesmí přesáhnout 100 litrů,
    • maximální obsah CO2 nepřesahuje 150 mg/l,
    • obsah cukru je do 50 g/l,
    • víno splňuje požadavky stanovené pro výrazy „kvašeno v láhvi tradiční metodou“ aj. (viz výše);
       
  • šumivé víno, jakostní šumivé víno a jakostní aromatické šumivé víno vyrobené v Unii se uvádí na trh nebo vyváží ve skleněných lahvích typu určeného pro „šumivé víno“ uzavřených (ustanovení čl. 57 odst. 1 daného nařízení):
    • u lahví se jmenovitým objemem více než 0,20 litru: zátkou hříbkovitého tvaru z korku nebo jiného materiálu, který může přijít do styku s potravinami, jež je držena na svém místě připevněním a v případě potřeby je přikryta čepičkou a zcela obalena ve fólii, která pokrývá danou zátku a celé hrdlo lahve nebo jeho část;
    • u lahví se jmenovitým objemem nejvýše 0,20 litrů: jakýmkoli jiným vhodným uzávěrem.
       
  • současně nelze uvádět na trh jiné nápoje než šumivé víno:
    • ve skleněných lahvích typu určeného pro „šumivé víno“, nebo
    • s uzávěrem blíže popsaným v čl. 57 odst. 1 písm. a) nařízení (EU) 2019/33. 

 

Zdroj: https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-sumiva-vina.aspx?q=Y2hudW09Mw%3d%3d

https://www.szpi.gov.cz/clanek/prehled-pozadavku-na-sumiva-vina.aspx?q=Y2hudW09MQ%3d%3d

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?