Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Výživový poradce a nutriční terapeut, jaký je rozdíl ?

Publikováno: 19.12.2013     Autor: Stana

Mnoho lidí se dnes snaží radit ostatním s jídelníčkem. Jaký je ale rozdíl mezi výživovým poradcem a nutričním terapeutem ?


Čím dál častěji se setkáváme s výživovým poradenstvím a výživovými poradci. Různá dietní doporučení na nás koukají z časopisů, vídáme je v reklamách. Kdo ale je výživový poradce, a proč téměř nikde neslyšíme o nutričním terapeutovi?

Výživový poradce (někdy také nutriční poradce, poradce přes výživu) může být osoba, která absolvovala kurz o výživě, nebo pouze prodejce výživových doplňků s ŽL. V lepším případě výživový poradce získá vzdělání formou kurzu. Může jít o několikahodinový kurz, víkendový kurz, nebo akreditovaný kurz… Těchto kurzů je velké množství a je dobré ptát se na dosažené vzdělání. Akreditovaný kurz či stálé vzdělávání je určitou zárukou kvality. Poradce na výživu vám může pomoci, a poskytnout rady nejen na hubnutí. Bohužel se to dnes „odborníky na výživu“ jen hemží. Všude vidíme nabídky na měření BMI a různé doplňky stravy slibující hubnutí bez námahy. Často se vyskytují nekvalitní informace o výživě a stravování v časopisech a internetu. A na poradce narazíme na každém kroku, zajímejte se tedy o poskytovanou službu. Varováním nekvalitní služby může být málo času, kdy vám poradce poskytne jen půl hodiny na první konzultaci, pokud hned nabízí doplňky stravy, tvrdí, že doplňků musíte koupit více, jinak jeden bez druhého nefungují. V neposlední řadě vysoká cena služby a univerzální jídelníček hned k použití. Jídelníček musí být vždy zpracován pro konkrétního klienta a jeho potřeby (metabolismus, příjem a výdej energie, stravovací zvyklosti).

Výživový poradce si často říká také člověk, který nemá vůbec žádné vzdělání v oblasti výživy, ale zařídí si poradenství jako volnou živnost. Je to umožněno naší legislativou a živnostenským zákonem. K takovému poradenství není zapotřebí žádné doložené vzdělání. Většina je zaškolena určitou firmou, vyrábějící výživové doplňky. Těchto firem je mnoho. Podstatné je, že tito lidé mohou výrobky nabízet a prodávat, nemají ale povinnost se jakkoli vzdělávat v oblasti výživy. I když tyto firmy nabízejí různá školení, hlavně v oblasti prodeje, marketingu, i výživy. Prodejce se žádného školení účastnit nemusí. Jeho jedinou povinností je nakoupit a prodat. Když se pak setkáte s takovým prodejcem, má tisíc důvodů proč si máte vybrat zrovna jeho výrobek, že právě ten je nejlepší apod.

Pokud chcete konzultovat váš zdravotní stav a poradit s vysoký tlakem, diabetem, stravou v rekonvalescenci, po operaci, zažívacích problémech, či jídelníčkem a vhodnými potravinami pro váš stav…. Je na místě vyhledat nutričního terapeuta. Nutriční terapeut je odborník v oblasti výživy. Zakončil studium na VOŠ nebo VŠ se zaměřením na výživu. Ke své činnosti musí získat oprávnění tzv. registraci. Ta je podmíněna povinností celoživotně se vzdělávat a účastnit se na vzdělávacích akcích. Jeho znalosti jsou nejen z výživy, ale také celkové fyziologie člověka, jeho metabolismu, biochemie, složení potravin a dalších. I když je tento odborník neustále vzděláván prakticky o něm neslyšíme. Je umístěn zejména v nemocnicích, zdravotnických a sociálních zařízeních. Někdy má i svoji poradnu pro veřejnost, těch je ale bohužel málo. Situace v tomto směru není vůbec ideální. Ačkoliv v zahraničí je tato profese velice ceněna, a např. v Německu je počet nutričních terapeutů v zdrav. zařízení průměrně jeden na 50 klientů. V ČR je jeden (NT- nutr. terapeut) na celé zařízení, nebo většinou 100-200 klientů. Nutričních terapeutů je sice hodně, ale většina zařízení jich dostatek nemá. Bohužel na této profesi šetří a většinou nezajišťují adekvátní počet NT k počtu klientů. Pokud máte ve zdrav. či soc. zařízení svého blízkého, určitě je na místě zajímat se. Nejen o poskytnutou zdrav. péči, ale také o to, jestli je mu poskytnuta kvalitní strava, adekvátní k jeho zdravotnímu stavu. Výživový stav je pojem sám o sobě a je známo, že kvalitní výživa je prevencí řady nemocí. Zlepšuje imunitu, podporuje hojení ran, zajišťuje správnou funkci organismu, dokáže významně pomoci při snižování vysokého tlaku, při léčbě „cukrovky“, při gastritidě, pankreatitidě… Nutriční terapeut je vzdělán ve výživě všech období našeho života. Od dětského věku po stáří. Výživové nároky organismu se v těchto obdobích výrazně mění. Některé věci je nutné omezit, jiné naopak zajistit ve větší míře. Jeho činnost není omezena pouze na zdravotnická zařízení a tvorbu jídelníčků, měl by mít komplexní znalosti o správné výživě, zásadách hubnutí a stravování při různých potížích. Dokáže komplexně zhodnotit stav klienta nejen po stránce výživy, ale jako zdravotník má možnost zhodnotit potřebné aspekty ze zdravotní dokumentace,(hodnoty triglyceridů, cholesterolu, množství červených krvinek…) a pomoci s jejich vysvětlením. Může spolupracovat i s vaším lékařem např. na léčbě vysokého tlaku.

Specializaci ve výživě mají i někteří lékaři a další obory, zejména ve výzkumu. Toto pojetí je ale zaměřeno na pojem výživový poradce a nutriční terapeut. Jelikož obor je to poměrně nový s odlišnou kompetencí a náplní práce a vzděláním, než jeho dřívější obor dietní sestra.

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?