Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Zero waste nákupy

Publikováno: 11.08.2021     Autor: FÉR potravina

vytváříme velké množství odpadů, vyhazujeme zbytečně potraviny. Co s tím? Začněme každý sám u sebe! Ale jak na to?


Už při nákupu potravin můžeme učinit několik kroků, kterými zabráníme nebo alespoň částečně snížíme spotřebu jednorázových obalů a vyhozených potravin.

PŘED NÁKUPEM

Před nákupem samotným je dobré projít špíz a ledničku a pečlivě si udělat seznam toho, co vám dochází nebo chybí. Takový seznam si můžete snadno vytvořit v telefonu a mít ho tak stále po ruce. 

Pokud patříte mezi ty, kteří se při vaření striktně drží receptu a nevaříte "podle chuti", je vhodné si promyslet co budete vařit (třeba na týden dopředu) a podle toho jednotlivé suroviny nakupovat. 

V ČEM SI NÁKUP ODNESETE? NA TOM TAKY ZÁLEŽÍ…

Dalším krokem je příprava znovu použitelných obalů. Mezi ně mohou patřit dózy, krabičky, zavařovací sklenice, látkové sáčky a tašky. Tím lze snížit spotřebu jednorázových obalů na minimum. To platí i pro papírové obaly.

Nejvíce udržitelné je využít to, co již máme doma. Není také od věci si na nákup vzít 1-2 obaly navíc, kdyby vás v obchodě něco zaujalo, nebo jste narazili na slevu. 

KDE NAKUPOVAT? 

První možností jsou bezobalové obchody, jako šetrnější varianta nákupu. Setkáte se v nich se dvěma způsoby fungování. Buď si své vlastní nádoby nejdříve zvážíte na připravené váze, označíte štítkem a následně si je plníte sami, anebo to za vás udělá obsluha, které nahlásíte co a kolik chcete.

A kde se takové obchody nachází? V tom vám pomůže bezodpadová mapa serveru Reduca, kde najdete nejen české a slovenské bezobalové obchody, ale také další místa, ve kterých nabízejí alespoň z části bezobalový nákup.

Druhou možností budou farmářské trhy. U nich je velkou výhodou i přímý kontakt s těmi, kteří dané potraviny produkují. Na farmářských trzích také panuje větší klid a příjemnější atmosféra, narozdíl od velkých supermarketů. Nákup tedy můžete pojmout jako relax, nikoliv honičku mezi regály.

Udržitelnost naší kuchyně podpoříme dále i sezónními a lokálními potravinami, které na farmářských trzích seženeme. Obzvláště v období přechodu z jara do léta a podzimu, kdy se nabídka postupně rozšiřuje.

A co když se u vás v okolí žádné farmářské trhy nekonají? Existují i další možnosti, jak se dostat k lokální produkci. Například služby rozvážených farmářských bedýnek, které vám lokální produkci doručí až k vašim dveřím. Mezi tyto služby patří Svět bedýnek, Fresh bedýnky nebo Scuk.

KDE JINDE NAKUPOVAT?

A samozřejmě nakupování v rámci supermarketů. Můžete si vybrat nezabalené pečivo, které si uložíte do vlastního látkového sáčku, anebo místo zakoupení již nakrájeného ovoce a zeleniny vybrat to nebalené nakrájet si ho sami (nejlépe lokální a sezónní produkci). Některé řetězce přizpůsobují svoji nabídku zvýšené poptávce po lokálních produktech. V Globusu můžete dokonce koupit mražené potraviny na váhu.

A co dělat když se jednorázovým obalům vyhnout nemůžeme? Je dobré mít na paměti, že nákupem celistvých potravin a co možná největších balení uděláte velký krok vpřed. Vždy je lepší koupit například velký pytel cizrny zabalený v plastovém obalu, ze které můžete vytvořit několik různých pokrmů, než koupit malou vaničku hummusu.

 

Zdroj: Kuchařka beze stopy - Česká veganská společnost (veganskaspolecnost.cz)

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?