Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Znáte Rakytník řešetlákový ?

Publikováno: 22.07.2010     Autor: Neznámý


Rakytník je rozvětvený keřovitá rostlina, která obvykle dorůstá do délky 2 až 5 metrů. Listy této rostliny jsou úzké, drobounké stříbřité barvy a rostou střídavě v malých svazcích, většinou směrem k sobě. Malé, žluté květy se objevují na jaře ještě před listy. Plody rakytníku jsou kulovité bobule o velikosti hrášku, když jsou zralé, svým zbarvením, tvarem a velikostí připomínají jeřabiny a mají tmavě hnědá semena. Čerstvé zralé plody rakytníku řešetlákového mají velmi zvláštní sladkokyselou chuť a krásnou zlato oranžovou barvu.

Rakytník je opadavá rostlina, ale malé bobule zůstávají na keři po celou zimu. Rakytník kvete v dubnu a jeho plody dozrávají od září do října, kdy se také sklízejí. Květy jsou dvoudomé, to znamená, že jednotlivé květy musejí mít opylovače, ty jsou nejčastěji opylovány větrem. Jestliže se tedy rozhodnete rakytník pěstovat na své zahrádce, k tomu, aby jste mohli sklízet plody potřebujete zakoupit dvě rostliny samčí a samičí.

Rakytník je mrazuvzdorná, nenáročná rostlina a velice dobře snáší sucho. Tyto rostliny mohou být pěstovány ve velmi chudých půdách, včetně vodních břehů a strmých svahů. Rakytník je také tolerantní na kyseliny a alkalické půdy.

Vitamínové bohatství


Bobule obsahují řadu mnoha vitamínů, stopových prvků, aminokyselin, bílkovin a bio aktivních látek. Nejvíce je zastoupen vitamin C - rakytník je tak, hned po šípku, nejbohatším zdrojem tohoto důležitého přírodního vitamínu. Rakytník se také může pyšnit dostatkem vitaminu E a beta karotenu.

Léčivé účinky


Plody, listy i kůra rakytníku jsou zdrojem mnoha cenných látek, proto si tato rostlina stále více nachází oblibu v jídelníčku mnoho lidí. Vysoká koncentrace některých vzácných mastných kyselin v rakytníku přináší léčebný účinek například na kožní problémy - popáleniny, spalničky a ekzém. Listy a květy z rakytníku se používají při k léčbě artritidy, kožních onemocnění jako jsou například spalničky. Plody rakytníku se používají pro prevenci infekcí, dále zlepšují zrak a zpomalují proces stárnutí. Výrazně posilují imunitní systém, zvyšují odolnost proti stresu, zabraňují vypadávání vlasů, rozpouští hleny a pomáhá při ravmatismu. Rakytník jako cenný zdroj vitamínů, antioxidantů a minerálů, čistí organismus od toxických zplodin a vykazuje protinádorové účinky.

Čaje, které obsahují listy rakytníku zlepšují krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu, a přispívají k prevenci onemocnění krevních cév a k posílení imunity obecně.

Použití


V potravinářským průmyslu se z plodů rakytníku řešetlákového vyrábí čaje, želé, džusy, marmelády, pomazánky i šťávy. Rakytníkový olej, který se také vyrábí z této rostliny lze užívat vnitřně i zevnějšku. Zvyšuje odolnost imunitního systému a organismus doplňuje o potřebné vitamíny a minerály. Sirupy, šťávy a kompoty můžete podávat například k snídaní s bílým jogurtem nebo kefírem.

V kosmetickém průmyslu je hodně oblíbený rakytníkový olej, který lze přidávat i do tělových krémů nebo balzámu po horké koupeli. Rakytníkový olej dodává pokožce vitamíny, krásně ji zvlhčuje a ladí její odstín do světle broskvové barvy. Olej z rakytníku posiluje vlasy a tudíž zabraňuje jejich vypadávání.


Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?