Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E101 - Riboflavin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Živočišný původ

Zdroje informací

Víme, co jíme? Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

TEST [ web ]

Databáze EFSA [ web ]

Charakteristika

Riboflavin, jiným názvem lactoflavin nebo vitamin B2. Jedná se o zelenožluté barvivo, které můžeme nalézt v každé rostlinné a živočišné buňce. Je využíván jako vitamin častěji než jako barvivo. Vyskytuje se v mléce, vejcích nebo játrech. Je součástí dvou enzymů, které spolupracují na získávání energie z cukrů a tuků. Je nutný pravidelný příjem roboflavinu, protože ho tělo ukládá jen velmi těžce. Je nutný pro zdravou kůži a dýchání, chrání oči před citlivostí na světlo. Označení E101 (přesněji E101a) nese taktéž Riboflavin-5'-fosfát, který je lépe rozpustnou formou Riboflavinu.

Použití

Společně s E101a se přidává do dětských snídaňových cereálií, arašídového másla, mouky, kukuřičné moučky, kukuřičné krupice, makarónů, chleba, pečiva, majonéz, zmrzlin, pudinků, margarínů, mléčných výrobků, sýrů, sýrových pomazánek, atd. Dále slouží jako přísada do změkčovadel.

Výroba

Může se získávat z droždí, jako potravinářské barvivo se vyrábí syntetickou cestou.

Nežádoucí účinky

Nezpůsobuje žádné zdravotní problémy. Jedná se o zcela neškodnou a bezpečnou látku. Podporuje infekční malárii, proto se nedoporučuje jeho příjem při cestách do zemí s výskytem této infekční nemoci. Jeho nedostatek vede k poškození koutků úst a ke změnám v oční rohovce.

Doplňující informace

Riboflavin je nerozpustný v alkoholech. Ničí se působením teplot nad 40°C a UV zářením. V mléce modře fluoreskuje.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna Český rozhlas Hradec Králové

Tentokrát o marmeládě, džemu a skladování potravin.

10 pravidel WHO

Základní pravidla pro uchování nezávadnosti potravin.

Aplikace FÉR potravina v novém

Do konce tohoto týdne pro oba systémy (Android i iOS) bude k dispozici…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?