Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E150b - Kaustický sulfitový karamel

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné
Alergen

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Caramel color - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o kapalnou nebo pevnou látku hnědé až černé barvy. Dodává potravinám stálou hnědou barvu.

Použití

Kaustický sulfitový karamel se používá v lihovinách, pivu, octu a medovině.

Výroba

Vyrábí se tepelným zpracováním sacharidů, obvykle za přítomnosti kyselin, zásad nebo solí, v procesu zvaném karamelizace.

Nežádoucí účinky

Karamely vyrobené za přítomnosti kyselin nebo zásad mohou obsahovat amoniakové nebo sulfitové sloučeniny (polycyklické aromatické uhlovodíky). Přestože na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu.

Doplňující informace

Na veřejnosti mohou kolovat názory, že tyto druhy karamelů jsou toxické nebo karcinogenní, Světová zdravotnická organizace nedokázala, na základě rozsáhlých a nákladných studií na zvířatech (obvykle na myších), prokázat karcinogenitu nebo mutagenitu. Při testování karamelu na lidech se projevovala jemná až řidká stolice a zvýšená střevní činnost. Organizace CSPI (Censter for Science in the Public Interest) v roce 2011 zveřejnila výsledky jejich zkoumání, kdy byly nalezeny v karamelu zvýšené úrovně látky 4-methyldimazol. Tato látka je údajně potenciální karcinogen v případě, že je smísena s amoniakem. FDA (Food and Drugs Administration) i EFSA (European Food ans Safety Administration) však tyto prohlášení nepřijímají a i nadále považují karamely za bezpečnou přísadu při použití v potravinách a nápojích. Přijatelná denní dávka (ADI) a maximální úroveň látky v potravinách/nápojích: ADI 0 - 200 mg na 1kg tělesné váhy.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?