Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E1520 - Propylenglykol

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Zvlhčující látky

Nevhodné pro děti

Zdroje informací

Propylenglykol - Wikipedie [ web ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Použití

Získává se synteticky z ropné frakce propylenu. Existuje několik způsobů přípravy propylenglykolu - hydratací propylenoxidu, vysokoteplotní katalýzou či přeměnou glycerolu.

Výroba

Jedná se o bezbarvou látku kapalného skupenství, která je bez výrazné chuti (jemně nahořklá) a zápachu. Jeho používání je omezováno a látka je postupně nahrazována bezpečnějšími glykoly jako jsou butylen nebo PEG (polyethylenglykol). Přirozeně se vyskytuje ve vínu či pivu.

Nežádoucí účinky

Používá se jako stabilizátor, zahušťovadlo, odpěňovač, zvlhčující látka, nosič či rozpouštědlo. Chrání potraviny před zamrznutím a má konzervační účinky. Propylenglykol se používá ve zvířecích krmivech, v masných výrobcích jako přísada zabraňující ztrátě barvy, při zpracování řepného cukru a droždí jako odpěňovač, dále v dresincích, popcornu, netučných zmrzlinách, sušenkách, slazeném sekaném kokosu, čokoládových produktech. V potravinových barvivech se používá jako rozpouštědlo. Mimo potraviny se používá jako přísada do nemrznoucích směsí do vozidel, zubních past, dětských krémů, rtěnek, deodorantů, atd.

Doplňující informace

Studie zabývající se účinky propylenglykolu na lidech neobjevily karcinogenitu látky. Studie prováděné na zvířatech měly podobné výsledky - tzn. žádné karcinogenní účinky se neprojevily, avšak při velmi vysokých orálních dávkách u nich bylo zjištěno poškození centrálního nervového systému či patologické změny v ledvinách. Další zvířecístudie uvádí, že u potkanů krmených potravou obsahující 5 % propylenglykolu po dobu 104 týdnů se neprojevilo žádné poškození zdraví. Při přímém styku může dráždit pokožku a oči. U skupin lidí, kteří mají negativní reakce na tuto látku, se může vyskytnout tzv. kontaktní dermatitida. Jsou zaznamenány případy otravy v případech požití dětmi.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

(De)hydratace organismu aneb Pomůže jen voda nebo iontové nápoje?

Léto přináší zvýšené riziko dehydratace v důsledku vyšších teplot, zvýšeného…

Gastronomická revoluce aneb talíři budoucnosti

Nadpis Gastronomická revoluce na obzoru: Konec fine diningu, vzestup luxusního…

Průvodce rostlinnou stravou: Od flexitariána po vegana

Stále více lidí se z různých důvodů rozhoduje pro omezení nebo úplné vyloučení…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?