Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E163 - Anthokyany

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o skupinu přírodních intenzivních barviv, které se nachází v ovoci, zelenině, v rostlinné míze květin, kterým dodává modrou, červenou nebo fialovou barvu. Barva je silně ovlivněna kyselostí či zásaditostí prostředí, ve kterém se vyskytuje. Při nízkém pH je barvivo červené, při vysokém je modré. V přírodě existuje okolo sta druhů resp. sloučenin anthokyanů, vyskytujících se např. v grepu, brusinkách, třešních, malinách, hroznovém vínu či švestkách. Jsou poměrně nestabilní, proto se nepoužívají často. V kyselém prostředí je jejich stabilita přijatelná

Použití

Barvivo se používá k barvení kyselých potravin, např. vína, brusinkového džusu, v nápojích s obsahem oxidu uhličitého, částečně v dezertech, jogurtech, mléčných výrobcích, zmrzlinách, müsli tyčinkách, apod.

Výroba

Pro potravinářský průmysl se získává zejména z grepů, ze zbytkových částí při lisování ovocných šťáv nebo ze slupek hroznů. Získaný extrakt je následně vysušen a může obsahovat antioxidanty či třísloviny.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Tvoří přirozenou součást lidské potravy. Dodává červenému vínu známé pozitivní terapeutické efekty, posiluje stěny cév.

Doplňující informace

Zajímavý důkaz nestability tohoto barviva - zelí po sklizni má modrou barvu, po uvaření a dochucení octem získává červenou až fialovou barvu. V ČR (celé EU) je použití barviva povoleno s výjimkou dětské potravy. V USA je jeho použití povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Recept od... na letní oběd

Přemýšlíte co uděláte o víkendu k obědu? Zkuste recepty od našich podporovatelů.

Test piv

Český národ pivo miluje - jsme národem pivařů. Ale víme, co všechno se dá v…

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?