Zařazeno do skupiny:
Konzervanty
Jedná se o látku účinnou proti plísním i bakteriím. Látka není efektivní proti houbám a v prostředí s pH vyšším než 5. Benzoáty se obecně v přírodě vykytují velmi často - např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.
Pro komerční účely se vyrábí buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoové hydroxidy nebo z toluenu.
S Benzoanem vápenatým se setkáme zejména v koncentrovaném ananasovém džusu. Dále např. ve žvýkačkách, margarínech, zmrzlině
Látka může vyvolat řadu alergických reakcí, podobně jako ostatní benzoany nebo kyselina benzoová. U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen benzoanu vápenatého, ale i kyseliny benzoové a jejich dalších solí.
V ČR se může látka v omezeném množství přidávat do potravin. V USA je látka také povolena.