Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E213 - Benzoan vápenatý

Skóre škodlivosti: 4

Zařazeno do skupiny:
Konzervanty

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Food-Info.net : E-numbers : E213: Calcium benzoate / Benzoic acid calcium salt [ web ]

Charakteristika

Jedná se o látku účinnou proti plísním i bakteriím. Látka není efektivní proti houbám a v prostředí s pH vyšším než 5. Benzoáty se obecně v přírodě vykytují velmi často - např. v brusinkách, švestkách, skořici, ve zralém hřebíčku a jablkách.

Výroba

Pro komerční účely se vyrábí buď upravením vodného roztoku kyseliny benzoové hydroxidy nebo z toluenu.

Použití

S Benzoanem vápenatým se setkáme zejména v koncentrovaném ananasovém džusu. Dále např. ve žvýkačkách, margarínech, zmrzlině

Nežádoucí účinky

Látka může vyvolat řadu alergických reakcí, podobně jako ostatní benzoany nebo kyselina benzoová. U citlivých osob může po požití nadměrného množství látky dojít k mírnému podráždění kůže, vzniku hyperaktivity, zhoršení pozornosti, alergické reakci jako je astma, kopřivka, červené oči, vyrážka (především u osob citlivých na aspirin). K těmto tvrzením o škodlivosti existují důkazy z praxe. Lidé s chornickou kopřivkou či chronickou rýmou by se měli vyvarovat konzumaci nejen benzoanu vápenatého, ale i kyseliny benzoové a jejich dalších solí.

Doplňující informace

V ČR se může látka v omezeném množství přidávat do potravin. V USA je látka také povolena.


Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?