Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E221 - Siřičitan sodný

Skóre škodlivosti: 5

Zařazeno do skupiny:
Siřičitany (E220 - E228)

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Eat safe, Bill Statham [ kniha ]

Charakteristika

Konzervační prostředek s protiplísňovým a antibakteriálním účinkem, antioxidant, zabraňující hnědnutí ovoce a zeleniny. Chrání kyselinu askorbovou před zničením v ovoci a ovocných džusech. Ničí vitamín B1 v potravinách. Jedná se o suchý, korozivní prášek.

Použití

Používá se při výrobě piva, vína, nealkoholických nápojů. Nalezneme ho ve výrobcích z brambor, sušeném ovoci, marmeládách, džemech, mražených jablkách. Používá se také jako bělící prostředek při sušení ovoce.

Výroba

Vyrábí se synteticky probubláváním oxidu siřičitého skrz sodný roztok louhu. Siřičitan sodný obsahuje 51% oxidu siřičitého.

Nežádoucí účinky

U citlivých lidí může způsobit astmatický záchvat, bolesti žaludku, bolesti hlavy, nevolnost, průjem, kožní vyrážku. Látka je nebezpečná pro lidi, kteří mají problémy s játry a ledvinami. Jsou dokumentovány případy smrti astmatických pacientů.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka: 0 - 0,7mg na kilogram tělesné váhy. V USA je zakázáno přidávat siřičitan sodný do potravin sloužících jako zdroj vitamínu B1. Jinak je látka v USA povolena. V ČR (celé EU) je použití látky povoleno s omezením na některé potraviny.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?