Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E262 - Octany sodné

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Sekvestranty

Bezpečné

Zdroje informací

Sodium acetate - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Octan sodný se vyskytuje ve formě bezbarvých, ve vodě dobře rozpustných krystalků. Jedná se o konzervant s podobnými účinky jako kyselina octová. Zabraňuje plísním, má mikrobiální účinky, upravuje pH. Výskyt octanů v potravinách je v porovnání s kuchyňskou solí minimální.  Bližší rozdělení 262(i) octan sodný nebo 262(ii) hydrogenoctan sodný (diacetát sodný).

Použití

Používá se jako konzervant (má podobné antimikrobiální vlastnosti jako kyselina octová), ochucovadlo a činitel upravující pH. Nachází se například v cukrovinkách, cereáliích, marmeládách, džemech, masných a pekařských výrobcích, olejích, těstovinách, polévkách, marinádách nebo zálivkách. Hydrogenoctan sodný je konzervační látka, která zabraňuje vzniku plísní v mléčných výrobcích a v chlebu. Zároveň je ochucovadlem a má schopnost vázat nežádoucí kovy, čímž zabraňuje barevným změnám dané potraviny, vzniku sraženin a žluknutí. Používá se v polévkách, omáčkách, zálivkách, mléčných a pekařských výrobcích, marinádách nebo tucích.

Výroba

Vyrábí se synteticky, přidáním hydroxidu sodného do kyseliny octové.

Nežádoucí účinky

V množstvích, v nichž octany sodné přijímáme v potravě, nejsou známé žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

V medicíně se používá například k neutralizaci překyseleného prostředí v žaludku nebo jako diuretikum. V ČR (celé EU) a USA povolen v nezbytném množství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu

Nevíte co o víkendu? Kdo v sobotu 22.1. budete v Praze, tak Národní zemědělské…

Konec titanové běloby!

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených…

Jak je to se spotřebou potravin?

U spotřeby kterých potravin došlo k výraznému nárůstu, u kterých se spotřeba…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?