Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E281 - Propionan sodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá, průsvitná či bělavá látka bez zápachu. Tvoří krystaly schopné vázat vzdušnou vlhkost (vodu). Ve vodě je též dobře rozpustná. Jedná se o konzervant, který zabraňuje nitkování chleba a růstu plísní. Příznivě ovlivňuje chuť.

Použití

Propionan sodný je konzervant, který brání v růstu plísním (zejména na povrchu potravin) a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. Používá se v nekynutých těstech při přípravě pekařských a cukrářských výrobků, v nichž plní roli ochucovacího činidla, a objevuje se též v želatinách a krmivech pro drůbež a pro prasata. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky.

Výroba

Získává se přidáním hydroxidu sodného do kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených potravinách, jakou jsou pivo, víno, olivy nebo čokoláda.

Nežádoucí účinky

Jisté zdroje uvádějí, že na sodnou sůl kyseliny propionové mohou být někteří lidé přecitlivělí (podobně jako na kyselinu samu) – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Jsou zaznamenány i případy, kdy propionan sodný vyvolal alergickou reakci, ale za běžných podmínek se jedná o látku, která je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Tato látka byla využívána k léčení plísňových onemocnění pokožky a přirozeně vzniká při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí. V ČR (celé EU) nebyla povolena, nyní jí lze přidávat do chlebů s trvanlivostí nad 7 dní, do baleného jemného pečiva a cukroví z mouky. V USA je také povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…

Zlobí vás "smršťování" výrobků?

Zlobí vás shrinkflace neboli "smršťování" velikosti výrobků a nikoli cen? Ve…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?