Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E281 - Propionan sodný

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Nevhodné pro děti
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Bezbarvá, průsvitná či bělavá látka bez zápachu. Tvoří krystaly schopné vázat vzdušnou vlhkost (vodu). Ve vodě je též dobře rozpustná. Jedná se o konzervant, který zabraňuje nitkování chleba a růstu plísní. Příznivě ovlivňuje chuť.

Použití

Propionan sodný je konzervant, který brání v růstu plísním (zejména na povrchu potravin) a vzniku nitkovitosti v chlebu a v pečivu. Používá se v nekynutých těstech při přípravě pekařských a cukrářských výrobků, v nichž plní roli ochucovacího činidla, a objevuje se též v želatinách a krmivech pro drůbež a pro prasata. Dříve nebyla tato látka v ČR povolena, ale dnes se přidává do chleba s trvanlivostí delší než sedm dní, do baleného jemného pečiva a do cukrářských produktů z mouky.

Výroba

Získává se přidáním hydroxidu sodného do kyseliny propionové. Přirozeně se vyskytuje v kvašených potravinách, jakou jsou pivo, víno, olivy nebo čokoláda.

Nežádoucí účinky

Jisté zdroje uvádějí, že na sodnou sůl kyseliny propionové mohou být někteří lidé přecitlivělí (podobně jako na kyselinu samu) – mezi příznaky se objevují bolesti hlavy a břicha, podrážděnost, náladovost a nutkání k močení. Jsou zaznamenány i případy, kdy propionan sodný vyvolal alergickou reakci, ale za běžných podmínek se jedná o látku, která je považována za bezpečnou.

Doplňující informace

Tato látka byla využívána k léčení plísňových onemocnění pokožky a přirozeně vzniká při trávení tuků a bakterií v bachoru dobytka a ovcí. V ČR (celé EU) nebyla povolena, nyní jí lze přidávat do chlebů s trvanlivostí nad 7 dní, do baleného jemného pečiva a cukroví z mouky. V USA je také povolen.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?