Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E297 - Kyselina fumarová

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Antioxidanty

Bezpečné

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Kyselina fumarová - Wikipedie [ web ]

Charakteristika

Bílý prášek bez zápachu s ovocnou chutí, špatně rozpustný ve vodě. Tato kyselina má uplatnění jako antioxidant, ochucovadlo nebo jako regulátor kyselosti. Přirozeně se vyskytuje i jako meziprodukt metabolismu v tělech rostlin a živočichů a také v některých druzích hub.

Použití

Využívá se jako ochucovadlo a regulátor kyselosti nápojů s jablečnou, broskvovou a vanilkovou příchutí, v pečených výrobcích a v dezertech se želatinou. Funguje jako antioxidant zabraňující žluknutí některých sypkých směsí, ovocných náplní, uzenin, sušeného mléka, slaných brambůrků a ořechů. V některých zemích nalézá uplatnění i jako konzervant zabraňující mléčnému kvašení vína. V ČR může být kyselina fumarová přidávána do náplní a sladkých omáček, cukrářských výrobků na bázi cukru, ovocných želatinových dezertů, instantních čajů a žvýkaček.

Výroba

Připravuje se uměle z kyseliny maleinové, z kvasinek bramborové moučky nebo kukuřičného škrobu. 

Nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky nejsou známy.

Doplňující informace

Svými účinky může nahrazovat kyselinu vinnou či citrónovou – oproti druhé jmenované je pětkrát kyselejší. V ČR (celé EU) povoleno pro výrobu trvanlivého pečiva, cukrářské výrobky, náplní a sladkých omáček, některých nápojů, instantních čajů, žvýkaček.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Test tavených sýrů 2024

V roce 2023 uplynulo sto let od chvíle, kdy se u nás, přesněji řečeno ve…

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Jsou takřka nezničitelné a škodí zdraví

Jde o syntetické látky známé jako perfluorované a polyfluorované alkylové…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?