Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E315 - Kyselina erythorbová

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku podobnou kyselině askorbové (E300), která ovšem obsahuje 20x méně vitamínu C. 

Použití

Používá se jako antioxidant v nápojích, pečivu nebo jako stabilizátor červené barvy masa. Potlačuje vznik rakovinotvorných látek uzení masa. V kombinaci s kyselinou citronovou (E330) se používá v mražených plodech moře a rybích konzervách.

Výroba

Vzniká jako meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové organickou syntézou. Díky tomu je levnější.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

E315 a E316 se používá v zásadě jako levnější náhražka kyseliny askorbové. V ČR (celé EU) povolena v omezeném množství. V USA je povolena a nese označení GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Změna v potravinovém právu?

2. 5. 2021 začíná platit novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích.…

Výzva k zavedení Nutri-Score v Evropě

Evropští vědci podepsali „Výzvu k zavedení Nutri-Score v Evropě“. Tedy dle nich…

Strategie bezpečnosti potravin do roku 2030

Posílení bezpečnosti i kontrolního systému, vzdělávání spotřebitelů a otázky…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?