Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E315 - Kyselina erythorbová

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o látku podobnou kyselině askorbové (E300), která ovšem obsahuje 20x méně vitamínu C. 

Použití

Používá se jako antioxidant v nápojích, pečivu nebo jako stabilizátor červené barvy masa. Potlačuje vznik rakovinotvorných látek uzení masa. V kombinaci s kyselinou citronovou (E330) se používá v mražených plodech moře a rybích konzervách.

Výroba

Vzniká jako meziprodukt při výrobě kyseliny askorbové organickou syntézou. Díky tomu je levnější.

Nežádoucí účinky

Nemá žádné nežádoucí účinky.

Doplňující informace

E315 a E316 se používá v zásadě jako levnější náhražka kyseliny askorbové. V ČR (celé EU) povolena v omezeném množství. V USA je povolena a nese označení GRAS (generally recognized as safe - tzn. že je látka považována za bezpečnou)


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?