Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E400 - Kyselina alginová

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Želírující látky

Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Přehodnocení ADI - EFSA [ web ]

Charakteristika

Kyselina alginová je látka bez chuti a bez zápachu. Senzoricky se podobá vaječnému bílku nebo želatině. Je pomalu rozpustná ve vodě, ale dobře rozpustná v roztoku sody. V přírodě se vyskytuje v mořských řasách. V sušených řasách je množství této kyseliny okolo 40%. Chemicky je to hydrofilní koloidní polysacharid, směsný polymer složený zejména ze zbytku 1, 4-D-kyseliny mannurové a 1,4-L-kyseliny glukoronové. Používá se především jako stabilizátor, emulgátor, želírující látka a zahušťovadlo.

Použití

Kyselina alginová se používá v potravinářství jako stabilizátor, emulgátor, želírující látka, zahušťovadlo nebo také jako odpěňovač. Přidává se do zmrzlin, kde omezuje růst velkých ledových krystalů, a zároveň jim dodává objem a texturu. V pekařských výrobcích, želé, dezertech a pudincích vytváří gely. Dále se používá do mražených vaječných krémů, ovocných dření, nápojů, cukrových polev, sýrů, tavených sýrů, francouzských dressingů, jogurtů, k potírání koláčů a dalších sladkých pekařských výrobků nebo do majonéz. S glycerolem lze použít algináty jako součást povrchových filmů. Jako zahušťovadlo vytváří s dalšími hydrokoloidními gely stálé gelovité produkty. Její využití nalezneme i v kosmetickém průmyslu, kde se používá do krémů, tělových mlék, šampónů a tekutých pracích prostředků jako zahušťovadlo a jako stabilizátor se používá do zubních past. V lékařství zlepšuje snášenlivost léčiv v žaludku a ve střevech.

Výroba

Je získávána z hnědých mořských řas nebo i z jiných druhů řas pomocí teplé zásadité vody.

Nežádoucí účinky

Při běžných dávkách používaných v potravinách nejsou známy nežádoucí účinky, je považována za bezpečnou látku. Váže se na stopové prvky, a to může ve větším množství vést k horšímu vstřebávání živin. U citlivých jedinců můžou algináty při styku s pokožkou způsobit kopřivku. Kyselina alginová snižuje hladinu cholesterolu a ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je použití kyseliny alginové povoleno v nezbytném množství v potravinách. Z dětské výživy se smí přidávat v omezeném množství pouze do příkrmů (dezertů a pudinků). V USA je používání také povoleno (GRAS látka).


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?