Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E450 - Difosforečnany

Skóre škodlivosti: 3

Zařazeno do skupiny:
Tavicí soli

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Pod označení E450 mohou spadat následující sloučeniny: Difosforečnan disodný, Difosforečnan trisodný, Difosforečnan tetrasodný, Difosforečnan didraselný, Difosforečnan tetradraselný, Difosforečnan divápenatý, Dihydrogendifosforečnan vápenatý. Jejich účinky v potravinách jsou podobné, proto o nich lze hovořit obecně pod souhrnným označením difosforečnany. Všechny jsou rozpustné ve vodě.

Použití

Každý z výše uvedených difosforečnanů lze připravit specifickou reakcí, v níž figuruje kyselina fosforečná.

Výroba

Jejich účinky v potravinách jsou podobné, proto o nich lze hovořit obecně pod souhrnným označením difosforečnany. Všechny jsou rozpustné ve vodě.

Nežádoucí účinky

Působí jako látky upravující kyselost, kypřící látky, stabilizátory, emulgátory a tavicí soli. Další jejich schopnosti zahrnují bránění nežádoucím reakcím přítomných kovů a vázání šťáv při výrobě masných výrobků. Lze je proto nalézt v uzeninách, masných a pekařských výrobcích, tavených sýrech nebo práškových směsích pro výrobu čokoládových nápojů.

Doplňující informace

V menších dávkách jsou difosforečnany považovány za bezpečné látky, jejich vysoké dávky však mohou v těle způsobit nerovnováhu a zapříčinit nedostatek vápníku. 


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Evropou řádí Listeria monocytogenes

Mražená kukuřice a možná další mražená zelenina jsou pravděpodobně zdrojem…

Neplýtvejte - uchovejte

Plýtvání potravinami ve vyspělých státech je velkým problémem. Jak jste na tom…

Je libo grilování?

S rozpukem léta, které přináší delší teplé večery, úměrně stoupá i čas strávený…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?