Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E492 - Tristearát sorbitolu

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Světle žlutý prášek.

Použití

Jedná se o stabilizátor a emulgátor zabraňující krystalizaci tuků v čokoládách, margarínech, zmrzlinách a dezertech. Používá se v cukrářských polevách, sypkých náhražkách mléka a při výrobě chleba, jemuž dodává objem. Uplatňuje se při homogenním promíchávání potravin na bázi vody a oleje a jako pěnotvorný činitel.

Výroba

Vyrábí se esterifikací sorbitolu kyselinou stearovou v poměru molárních hmotností 1 : 3.

Nežádoucí účinky

Látka nevykazuje žádné negativní vedlejší účinky, pouze může zvyšovat hladinu vstřebávání látek rozpustných v tucích.

Doplňující informace

Této látce by se měli vyhýbat vegetariáni, neboť je pravděpodobné, že výchozí surovinou při její výrobě byl živočišný tuk. V ČR tato látka v minulosti nebyla povolena, ale nyní ji lze přidávat do všech vybraných potravin, do nichž je povoleno přidávat emulgátor E491 (platí pro celou EU). V USA jde o zakázanou látku.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Radioporadna o čokoládě a sušených plodech

5.12. byla ředitelka projektu Hana Střítecká opět pozvána do Radioporadny…

Recepty od ...

Už máte všechno napečeno? pokud ne máme pro Vás inspiraci.

EFSA vyzývá k poskytnutí dat o používání chia semínek v tepelně ošetřených potravinách

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vyzývá vlády, výrobce potravin,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?