Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E904 - Šelak

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Leštící látky

Živočišný původ
Alergen

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E904 : Shellac [ web ]

Charakteristika

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná výměšku hmyzu. Nejsou známy žádné nežádoucí vlastnosti. Bělený šelak je špinavě bílá amorfní zrnitá pryskyřice.

Použití

Slouží k vytvoření lesklého povrchu například u ovoce (citrusy, jablka, melouny a podobně), zeleniny, cukrovinek (lentilky a želé bonbóny) nebo u výrobků s čokoládovým povrchem. Může se použít jako potahová látka u tabletek. Najdeme jej v sušeném ovoci, v ořechových jádrech, nebo v zrnkové kávě. Výrobkům poskytuje lesklý vzhled a zabraňuje ztrátám vody a vlhkosti – prodlužuje jejich trvanlivost (hlavně u ovoce a zeleniny). Najdeme jej i v lepidlech, přípravcích na podlahu, v kožedělném průmyslu, může tvořit složku laků na vlasy i nehty. Ve farmacii se používá k potahování tablet. 

Výroba

Šelak je polyesterová pryskyřice, získávaná z pryskyřičného výměšku hmyzu Laccifer (Lachardia) lacca Kerr (čeledi Coccidae). Pro bělení se šelak rozpustí ve vodném roztoku uhličitanu sodného a vlastní bělení se provádí roztokem chlornanu sodného, po kterém následuje vysrážení vyběleného šelaku zředěnou kyselinou sírovou a sušení vzniklého produktu. Šelak zbavený vosku se připravuje dalším zpracováním, při kterém jsou přítomné vosky odstraňovány filtrací. Vyrábí se převážně v Indii.

Nežádoucí účinky

U citlivých jedinců na chlór může vyvolávat alergické reakce – podráždění pokožky. Jinak se látka považuje za bezpečnou a neškodnou přísadu. Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). Může být použita vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Doplňující informace

Kód CAS: 9000-59-3. V ČR (celé EU) je používání šelaku k úpravě potravin povoleno. Rovněž je takové používání povoleno v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jak správně skladovat základní druhy potravin

Víte, jak správně skladovat různé druhy ovoce, zeleniny, pečivo i třeba vejce?…

Jakou zeleninu fermentovat?

Fermentace je ve zkratce kvašení potravin. Na zimu se vám může hodit třeba…

Výživa ve 21. století

Společnost pro výživu spořádala 23. 9. 2020 výroční odbornou konferenci Výživa…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?