Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E955 - Sukralosa

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Náhradní sladidla

Zdroje informací

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o náhradní sladidlo, které je 600 krát sladší než běžný cukr, ale obsahuje pouze jednu pětinu energie a má velmi nízký glykemický index. Je vysoce stabilní vůči zpracování při vysokých teplotách a nízkému pH v kyselých potravinách.

Použití

Používá se jako sladidlo do dezertů, sladkých omáček, mražených mléčných výrobků, sladkostí, žvýkaček, ovocných džusů, snídaňových cereálií, nutričních potravin, hotových jídel, instantních jídel, koření. Výhodou je, že nereaguje s ostatními přísadami, jako jsou zásady, kyseliny, antioxidanty, konzervanty, látky chuťové a minerální látky.

Výroba

Vyrábí se synteticky ze sacharózy, kde se nahradí tři hydroxyskupiny v molekule cukru za tři atomy chloru.

Nežádoucí účinky

Sukralosa nezpůsobuje zubní kaz oproti běžnému cukru. Zatím nejsou známy žádné nežádoucí účinky. Považuje se za bezpečnější než jsou ostatní umělá sladidla. Na rozdíl od ostatních umělých sladidel nezpůsobuje střevní obtíže v formě průjmu a tím nedochází ke změně střevní mikroflóry.

Doplňující informace

Přípustná denní dávka je 0-15mg/kg tělesné váhy. V ČR i v EU je povolena. V USA je povolena od roku 1998.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Bezlepkové potraviny

Pro někoho je bezlepková strava jedinou možností, jak předcházet zdravotním…

Demenci a Alzheimerově chorobě lze předcházet i správnou výživou

Alzheimerova choroba a různé formy demence narušují část mozku a kognitivní…

UZP - vašemu zdraví neprospějí

„Ultrazpracované potraviny“ lidem chutnají – mimo jiné proto, že jsou navržené…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?