Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Limity dusičnanů a dusitanů

Publikováno: 07.07.2017     Autor: FÉR potravina

EFSA - Evropský úřad pro bezpečnost potravin přezkoumával, zda jsou limity dusičnanů a dusitanů, které jsou běžně přidávány do masa a dalších potravin, dostatečné (tedy zda neohrožují bezpečnost spotřebitele) a došel k závěru, že …. ANO!


Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nově hodnotil bezpečnost dusitanů a dusičnanů jako přídatných látek do potravin.

Sodné a draselné soli dusitanů a dusičnanů (E 249; 250; 251; 252) jsou povoleny v EU jako potravinářské přídatné látky. Používají se do výrobků z masa, ryb a sýrů k zamezení mikrobiálního růstu, k ochraně před botulismem, k udržení červené barvy masa a zlepšení jeho chuti.

EFSA na základě programu, podle kterého se postupně přehodnocují limity všech potravinářských aditiv schválených před rokem 2009, se dostala po např. azobarvivech i k dusitanům a dusičnanům. Přehodnotila se tedy bezpečnost dusitanů a dusičnanů přidávaných do potravin (E 249-252) a dospělo se k závěru, že není třeba měnit dříve stanovené bezpečné hladiny

Současný akceptovatelný denní příjem (ADI) pro dusičnany činí 3,7 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den (mg/kg tělesné hmotnosti/den). Bezpečná úroveň dusitanů byla ustavena na 0,07 mg/kg tělesné hmotnosti/den, což je velmi blízko současnému více konzervativnímu ADI 0,06 mg/kg tělesné hmotnosti/den. 

Zdroj: EFSA

Odkazy v angličtině: 1; 2; 3

Obsah přidávaného dusitanu sodného nebo dusitanu draselného (E 250, resp. E 249) do masných výrobků je legislativně limitován množstvím 150 mg na kilogram masného výrobku, pro BIO výrobky 80mg/kg. Přídavek dusitanů (E 250 nebo E 249) smí být při výrobě uzenin realizován výhradně ve směsi s kuchyňskou solí, tzn. ve formě dusitanových solicích směsí, které standardně obsahují jen 0,3 - 0,6 % dusitanu sodného nebo dusitanu draselného. Takže uvážíme-li běžný obsah solicích směsí v tuzemských uzeninách a zároveň zohledníme následný rozklad přidaných dusitanů na oxid dusnatý, dojdeme k snadno doložitelnému závěru, že uzeniny před konzumací obsahují jen zbytkové dusitany v průměrném množství 10 mg/kg.

Zdroj: ČSZM

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?