Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí

E160c - Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Barviva (E100 - E182)

Bezpečné

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o oranžové až červené přírodní barvivo rozpustné v tucích. Spadá do kategorie karotinoidů a přeměňuje se v těle na vitamín A.

Použití

Pro použití v tekutých potravinách je nutná jeho adsorpce do nosiče, kterým může být sůl nebo maltodextrin. Využívá se v mexických jídlech a koření, marinádách, omáčkách, uzeninách, sýrech, instantních polévkách. 

Výroba

Barvivo se získává za pomoci organických rozpouštědel z paprik, které obsahují více druhů barviv, zejména kapsanthin a kapsorubin. 

Nežádoucí účinky

Barvivo se považuje bezpečné, protože nejsou známy žádné negativní účinky na lidský organismus. Podobné karotenoidy se obecně považují za velmi dobrou prevenci vzniku nádorových nebo kardiovaskulárních onemocnění. Výsledky výzkumů doporučují pravidelnou konzumaci karotenoidů.

Doplňující informace

U tohoto barviva není stanovena hodnota přijatelné denní dávky (ADI). V ČR (celé EU) je jeho použití možné v sýrech, marmeládách, uzeninách, cereáliích a rybích výrobcích. Nesmí se používat v dětské stravě. V USA je jeho použití povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Alimentární nákazy - nákazy z jídla!

Stručný souhrn informací pro veřejnost: Časté alimentární nákazy a alimentární…

Ochutnávka hamburgerů!

Sezóna grilování je v plném proudu a mezi klobáskami a kusy masa často opékáme…

Může maso připravené z buněčných kultur nahradit tradičně produkované maso?

Myšlenka vytvořit umělé maso, aniž bychom k tomu potřebovali zvířata, existuje…
Index hubnutí
Index hubnutí
Index hubnutí
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?