Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E304 - Askorbylpalmitát - Estery mastných kyselin s kyselinou askorbovou

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Emulgátory

Živočišný původ

Zdroje informací

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Charakteristika

Estery mastných kyselim s kyselinou askorbovou dělíme na: Askorbylpalmitát (304(i) ), Askorbylstearát (304(ii) ).

Použití

Z kyseliny askorbové (vitamin C) a kyseliny palmitové procesem zvaným esterifikace. Kyselina palmitová se může vyrábět z živočišných tuků.

Výroba

Jedná se o kapalné látky rozpustné v tucích. Společně s dalšími antioxidanty zpomalují žluknutí tuků v uzeninách či předchází oxidaci olejů na vaření při vysokých teplotách. Dále zabraňují hnědnutí jablek a dalšího ovoce na řezu. Prodlužují trvanlivost zpracovaných ořechů. V lidském těle se přeměňují na kyselinu palmitovou resp. stearovou, které jsou běžnou přirozenou součástí lidské potravy.

Nežádoucí účinky

Použití v pekárenském a masném průmyslu, při výrobě margarínů a olejů, nápojů, produktů s ořechy či majonéze. Dále se používá v potravinářských barvivech a nutričních doplňcích. 

Doplňující informace

Nežádoucí účinky jsou známy pouze pro osoby se sklonem k tvorbě močových kamenů. Jiné nežádoucí účinky nemá.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

V Česku chybí kuřecí...

Na trhu chybí drůbeží maso. Není to nářek zpracovatelů masa, ale prostý popis…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?