Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E336 - Vinany draselné

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Vinný kámen - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vinan draselný neboli vinný kámen se vyskytuje ve formě krystalů. Používá se jako regulátor kyselosti, stabilizátor, zahušťovadlo a jako protispékavá a kypřící látka.

Použití

Využití vinanu draselného je poměrně široké. Ve výrobcích jako jsou cukrovinky, vína, nealkoholické nápoje, pekařské výrobky, želé, ovocné nápoje, šťávy, zavařeniny a pudinky má funkci stabilizátoru, zahušťovadla, protispékavé a kypřící látky, regulátoru kyselosti nebo jako látka kontrolující pH. Vinan draselný působí také antibakteriálně.

Výroba

Vzniká jako vedlejší, špatně rozpustný produkt při výrobě vína při reakci kyseliny vinné s draslíkem. Vinan draselný se následně vysráží jako krystalický zákal.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití vinanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Co čerstvého na talíř?

Už se nám začíná objevovat sezónní zelenina v podobě ředkviček a salátů, co…

EU si vybírá bezpečné potraviny

Po úspěšných dvou předchozích ročnících Evropský úřad pro bezpečnost potravin …

Jak správně uchovávat potraviny?

Umíte správně uchovávat potraviny? Určitě ano, ale malé připomenutí určitě…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?