Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E336 - Vinany draselné

Skóre škodlivosti: 0

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Bezpečné

Zdroje informací

Vinný kámen - Wikipedie [ web ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Charakteristika

Vinan draselný neboli vinný kámen se vyskytuje ve formě krystalů. Používá se jako regulátor kyselosti, stabilizátor, zahušťovadlo a jako protispékavá a kypřící látka.

Použití

Využití vinanu draselného je poměrně široké. Ve výrobcích jako jsou cukrovinky, vína, nealkoholické nápoje, pekařské výrobky, želé, ovocné nápoje, šťávy, zavařeniny a pudinky má funkci stabilizátoru, zahušťovadla, protispékavé a kypřící látky, regulátoru kyselosti nebo jako látka kontrolující pH. Vinan draselný působí také antibakteriálně.

Výroba

Vzniká jako vedlejší, špatně rozpustný produkt při výrobě vína při reakci kyseliny vinné s draslíkem. Vinan draselný se následně vysráží jako krystalický zákal.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku.

Doplňující informace

Přijatelná denní dávka (ADI): 0-30 mg/kg hmotnosti. V ČR (celé EU) je použití vinanu draselného povoleno v nezbytném množství kromě dětské výživy. U dětských příkrmů lze použít v nezbytném množství pouze přirozenou L(+) formu jako součást prášku do pečiva (např. piškoty, dětské sušenky, atd.). V USA je používání také povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Prohřešky“ Čechů vůči zdravému stravování

Nový průzkum Barometr FOOD, prezentovaný na tiskové konferenci „(Zlo)zvyky na…

O kvalitě mléčných výrobků

Redaktoři dTestu pravidelně rozebírají své testování či zajímavosti, ať už od…

Obědy ve školách se změní

Školní jídelny se připravují na plánovanou změnu spotřebního koše, jehož podobu…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?