Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky. Bližší dělení: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin a 470 b - hořečnaté soli mastných kyselin

Použití

Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb. V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v prášku do pečiva, kostkovém cukru či česnekovém a cibulovém granulátu. Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení. 

Výroba

Vyrábějí se reakcí oxidů příslušných prvků s mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látek v nezbytném množství povoleno ke všem potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání těchto solí rovněž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpořte nás. Ať to společně dotáhneme do konce!

Když si lidé budou v obchodech vybírat podle kvality, tak kvalita nabízeného…

Nakupujete v akcích? Sleva není vždy slevou!

Opakované kontroly SZPI potvrdily, že ne vždy to co je v "AKCI", se opravdu…

Opravdové potraviny pro všechny Evropany

Opravdové potraviny pro všechny Evropany; dvojí kvalita potravin & regionální a…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?