Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E470 - Sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin, hořečnaté soli mastných kyselin

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Bílé nebo krémově bílé lehké prášky, šupinky nebo polotuhé látky. Bližší dělení: 470 a - sodné, draselné a vápenaté soli mastných kyselin a 470 b - hořečnaté soli mastných kyselin

Použití

Tyto látky jsou využívány jako emulgátory, stabilizátory a protispékavé látky. Vyskytují se v pekařských výrobcích, jako jsou například bábovky, koláče nebo chléb. V rámci EU se objevují v čím dál větším množství potravin, například v prášku do pečiva, kostkovém cukru či česnekovém a cibulovém granulátu. Některé soli mastných kyselin se používají jako lubrikanty nebo látky zabraňující přichycení. 

Výroba

Vyrábějí se reakcí oxidů příslušných prvků s mastnými kyselinami.

Nežádoucí účinky

Soli mastných kyselin jsou běžnými produkty metabolismu tuků, tudíž se nepředpokládá, že by mohly mít na lidský organismus neblahý vliv. Ve výjimečných případech mohou narušit a pozměnit střevní sliznici.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je používání látek v nezbytném množství povoleno ke všem potravinách s výjimkou dětské výživy. V USA je používání těchto solí rovněž povoleno.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Pro veřejnost přístupnější proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti…

Veterinární inspektoři prověřují polské hovězí maso při mimořádných kontrolách.

Ministerstvo zemědělství (MZe) obdrželo informace, podle kterých maso z…

Další snižování používání antibiotik u zvířat

Strategický plán Ministerstva zemědělství počítá s dalším snižováním používání…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?