Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E472 - Estery mono a diglyceridů mastných kyselin a, b, c, d, e, f

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Živočišný původ

Zdroje informací

S.I. No. 35/1980 — Health (Emulsifiers, Stabilisers, Thickening and Gelling Agents in Food) Regulations, 1980. [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Jedná se o širší spektrum sloučenin, jejichž skupenství se pohybuje od čirých a nestálých kapalin, přes bílé či nažloutlé a viskózní až k nahnědlým a světle hnědým; z hlediska pevnějších látek pak tvoří nažloutlé vosky až bílé či světle žluté pevné látky.

Použití

Všechny estery mastných kyselin jsou emulgátory, které zlepšují vlastnosti potravin. Estery A (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou octovou) jsou obsaženy ve ztužených tucích, v práškové šlehačce a používají se k ošetřování mastných výrobků a ovoce před vzdušným kyslíkem. Estery B (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou mléčnou) jsou využívány v sypkých směsích pro pečení, v práškové šlehačce a v pekařských výrobcích. Estery C (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou citrónovou) využívá pekařský průmysl, jsou obsaženy v potravinách s vysokým obsahem tuku, zabraňují žluknutí potravin a působí jako antioxidanty. Estery D (mono- a diglyceridy mastných kyselin s kyselinou vinnnou) jsou jako emulgátory využívány velice zřídka. Esterů E (mono- a diglyceridů mastných kyselin s kyselinou mono- a diacetylvinnou) i esterů F (směsných esterů mono- a digylceridů mastných kyselin s kyselinami octovou a vinnou) se rovněž využívá v pekárenství – ke zpevnění chlebového těsta a dalších výrobků. Estery E se navíc přidávají do tuků a olejů, aby snížily jejich prskavost při zahřátí.

Výroba

Všechny se připravují částečnou esterifikací glycerolu některými přírodními mastnými kyselinami a látkami specifickými pro vznik požadovaného esteru (např. kyselinou mléčnou, octovou, citrónovou, vinnou či acetylvinnou).

Nežádoucí účinky

Estery procházejí obvyklou látkovou výměnou, s výjimkou esterů typu E, které se v těle nevstřebávají zcela. Jiné nežádoucí účinky estery nemají a jsou považovány za bezpečné látky.

Doplňující informace

Některé estery mastných kyselin se nacházejí v toaletních přípravcích a detergentech. V ČR (celé EU) je povoleno přidávání těchto látek v nezbytném množství do většiny potravin. V dětské výživě je povoleno používat tyto látky v omezeném množství pro výrobu dětských příkrmů. V USA je používání těchto esterů rovněž povoleno s výjimkou esterů typu D.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Podpora úřadu EFSA malým a středním podnikům

EFSA, oddělení žádostí EFSA (Applications Desk) nedávno spustilo pilotní…

ČR bude předsedat Visegrádské skupině. Co bude prioritou?

V rámci českého předsednictví Visegrádské skupině či také Visegrádské čtyřce,…

SZPI spustila novou službu o rizikových webech

Potravinářská inspekce zveřejňuje seznam rizikových webů nabízejících potraviny…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?