Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E500(ii) - Hydrogenuhličitan sodný

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Kyseliny a regulátory kyselosti

Bezpečné

Zdroje informací

Hydrogenuhličitan sodný - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Hydrogenuhličitan sodný je bílá krystalická látka nebo jemný prášek. Má výrazně slanou, zásaditou chuť, připomínající chuť uhličitanu sodného.

Použití

Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.

Výroba

Hydrogenuhličitan sodný se vyrábí tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku.

Nežádoucí účinky

V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) smějí být v nezbytném množství přidávány ke všem potravinám i do dětské výživy a lze je také používat jako součást kypřících prostředků pro pekařské výrobky k dětským příkrmům. Jejich použití v potravinách je povoleno i v USA.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?