Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E511 - Chlorid hořečnatý

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Látky zvýrazňující chuť a vůni

Zdroje informací

Chlorid hořečnatý - Wikipedie [ web ]

Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimm [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Charakteristika

Bílé hygroskopické krystalky nebo prášek dobře rozpustný ve vodě.

Použití

Chlorid hořečnatý zachovává původní barvy potravin a používá se jako zpevňující a ochucující látka. Využívá se při výrobě sójového sýra tofu a objevuje se i v čerstvých plátcích masa, které změkčuje. Funguje také jako náhražka kuchyňské soli. 

Výroba

Jedním ze způsobu přípravy chloridu hořečnatého je neutralizace hydroxidu hořečnatého kyselinou chlorovodíkovou; jiným způsobem je spalování kovového hořčíku v elementárním chloru.

Nežádoucí účinky

Látka je v lidském těle zdrojem hořčíku a v potravinách se považuje za bezpečnou přídatnou látku. 

Doplňující informace

Chlorid hořečnatý se vyskytuje v mořské vodě a v solance. V ČR (celé EU) i v USA je povoleno látku přidávat do potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Recept od... na letní oběd

Přemýšlíte co uděláte o víkendu k obědu? Zkuste recepty od našich podporovatelů.

Test piv

Český národ pivo miluje - jsme národem pivařů. Ale víme, co všechno se dá v…

Kam ještě na jahody?

Máte rádi jahody tak jako my? A chtěli byste zjistit, kde je ještě mají?
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?