Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E553b - Talek

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E553 : Magnesium silicates [ web ]

Charakteristika

Přírodní forma křemičitanu hořečnatého tvoří velmi jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu. Z přírodních nalezišť může být kontaminován například azbestem, používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice. 

Použití

Používá se jako potahová látka, látka upravující povrchy tabletek, slouží jako lubrikant nebo protispékavá látka. Talek se může používat jako protispékavá látka u potravin jako rýže, suché práškovité potraviny (koření, cukry, sole, náhrady solí a podobně), také je lze použít pro tabletované potraviny, plátkové sýry, žvýkačky. K ošetření povrchu se používá u masa a cukrovinek z želé. Najdeme jej i v čokoládách, pekařských a cukrářských výrobcích. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se ze síranu hořečnatého a křemičitanu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno. V USA se přírodní talek nepoužívá pro potravinářství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?