Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E553b - Talek

Skóre škodlivosti: 2

Zařazeno do skupiny:
Protispékavé látky

Zdroje informací

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 3/1999 [ web ]

Food-Info.net : E-numbers : E553 : Magnesium silicates [ web ]

Charakteristika

Přírodní forma křemičitanu hořečnatého tvoří velmi jemný bílý prášek, bez chuti a zápachu. Z přírodních nalezišť může být kontaminován například azbestem, používá se hlavně jako protispékavá látka a také má své využití v kosmetice. 

Použití

Používá se jako potahová látka, látka upravující povrchy tabletek, slouží jako lubrikant nebo protispékavá látka. Talek se může používat jako protispékavá látka u potravin jako rýže, suché práškovité potraviny (koření, cukry, sole, náhrady solí a podobně), také je lze použít pro tabletované potraviny, plátkové sýry, žvýkačky. K ošetření povrchu se používá u masa a cukrovinek z želé. Najdeme jej i v čokoládách, pekařských a cukrářských výrobcích. Může být použit pro vegetariány, vegany i pro všechna náboženství.

Výroba

Vyrábí se ze síranu hořečnatého a křemičitanu sodného.

Nežádoucí účinky

Pro tuto látku nebyla stanovena hodnota ADI (Acceptable Daily Intake = přijatelná denní dávka). U látky nejsou známé žádné vedlejší ani nepříznivé účinky na lidské zdraví.

Doplňující informace

V ČR (celé EU) je jeho používání povoleno. V USA se přírodní talek nepoužívá pro potravinářství.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Hody hody doprovody

Podívejte se jak ADost testovalo vejce.

Domácí či kupovaný?

Domácí či kupovaný příkrm? Oba mají svá pro a proti.

Alkohol a kalorická hodnota

Na našemu webu sice alkohol nehodnotíme, ale protože nově bude muset být na…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?