Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

České pivo jako tekutý chléb

Publikováno: 28.02.2021     Autor: FÉR potravina

Pivo je tradičním nápojem a produktem jedné z prvních biotechnologií používaných lidstvem a bylo nejen u nás odedávna nazýváno tekutým chlebem.


Výroba a konzumace piva a chleba má dlouhou historii a důležité postavení ve výživě od starověku dodnes. Když srovnáme chléb a pivo z hlediska výživy, nacházíme řadu podobností, ale i rozdílů. Kromě faktu, že pivo obsahuje alkohol, je pivo i bohatým zdrojem draslíku a má i nízký obsah sodíku. Pivo je i nejbohatším zdrojem biologicky dostupného křemíku a velmi bohatým zdrojem polyfenolů a dalších přírodních antioxidantů.

Pivo rovněž obsahuje dostatek rozpustné ječné vlákniny. Zdrojem dalších biologicky aktivních látek piva je chmel, který propůjčuje pivu nejen aroma a hořkost, ale i schopnost piva rychle zahnat žízeň. Řada látek chmele má mírné antibiotické vlastnosti, a zároveň přispívají ke zvýšené hladině estrogenních hormonů, prospěšných především u žen v menopauze. Pochopitelně tyto zdraví prospěšné účinky nastávají jen při střídmém pití piva.

Čánek byl publikován Společností pro výživu (SpV) v časopise Výživa a potraviny 6/2020 a je k dispozici na webové stránce SpV.

 

Pokud byste se chtěli podívat na některé z našich starší ch článků o pivu, tak jsou ve výčtu zde:

Jak nejlépe skladovat pivo?

Je pivo na trhu čerstvé?

Značení piv de novum.

Uvařte si vlastní pivo!

Pivo, zlatý poklad čechů.

Nejnovější články

Ceny zmrzlin opět rostou

Letošní zmrzlinová sezóna se opět prodraží, a to jak u kopečkové zmrzliny v…

Černé olivy pod drobnohledem: barva, sůl a (ne)čekané železo 

Černé olivy, oblíbená součást mnoha pokrmů, skrývají za svou barvou a chutí…

Minerální vody pod lupou: jak vybrat tu správnou a nepřestřelit s bublinkami

Minerální voda může pitný režim zpestřit, ale při nesprávném výběru i ublížit.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?