Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kysané zelí - elixír zdraví

Publikováno: 21.02.2018     Autor: FÉR potravina

Poctivé kysané zelí by mělo být plné zdraví prospěšných vitamínů a probiotických bakterií, které v době chřipkové epidemie jistě každý ocení. Velké množství kysaného zelí od různých výrobců však obsahuje látky, které do zelí není vůbec nutné přidávat.


V období chřipek a nachlazení je dobrý každý zdroj vitamínů. Jedním z nich může být i kysané zelí obsahující vitamín C v poměrně velkém množství.

Nejchutnější kysané zelí je, když si ho připravíme sami doma. Ne každý však na to má čas, a tak zavítá do obchodu a kysané zelí si koupí. Většina kysaného zelí, které je dostupné v obchodech, se stabilizuje solí a tzv. bakteriemi mléčného kvašení, které jsou velice prospěšné pro naše střeva.

Jen málokoho by napadlo, že i kysané zelí může být velice nekvalitní.  

Z čeho se skládá poctivé kysané zelí?

Poctivé kysané zelí má obsahovat pouze zelí, kmín a sůl - nic víc, nic míň. Takové zelí máme v naší databázi zatím jen jediné. (třeba nám nějaké další přidáte) . Některé výrobky totiž neobsahují původní kvasný lák, ale vodu a pak jsou dokyselovány octem a bývají i aromatizovány, aby měly vůbec nějakou chuť  - třeba jako tento výrobek. Bohužel není jediný.

Další “chemií”, se kterou se můžeme u zelí setkat, jsou konzervanty benzoan sodný E211, disiřičitan draselný E224, případně sorban draselný E202.

Informace o přidaných látkách zjistíte z etikety potraviny, ať už sami, nebo za pomoci naší aplikace FÉR potravina.

Co však zjistit nelze, je reálný obsah vitamínu C nebo probiotických bakterií. Tohle hodnotil časopis dTest. Výsledky testu bohužel vidí jen jeho předplatitelé. Nicméně komentář k těmto výsledkům natočili redaktoři Černých ovcí ČT1, se kterými v oblasti potravinových témat velmi často spolupracujeme.

Jak konzumovat kysané zelí, aby bylo pro naše zdraví stále prospěšné?

Nejvíce živin v zelí zůstane zachovaných, když ho budeme konzumovat za syrova - třeba jako salát. Například velmi jednoduchý přílohový salát můžete připravit ze zelí, mrkve, jablka a ozdobit ho třeba vlašskými ořechy. Salát k večeři pak připravíte ze zelí, pomeranče, jablka a nivy, případně lze ještě vylepšit hroznovým vínem a na ozdobu opět použít vlašské ořechy.

Tepelně zpracované kysané zelí pak může posloužit jako klasická příloha (vepřo-knedlo-zelo), případně jako nastavení bramborové kaše nebo součást těsta na bramboráky. Možností je mnoho a není tedy potřeba jíst zelí jen v jedné podobě.

 

Nejnovější články

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Legionella: Tichý zabiják vody

I přes velmi přísné vyhlášky a limity může dojít ke kontaminaci vody.…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?