Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Kysané zelí - elixír zdraví

Publikováno: 21.02.2018     Autor: FÉR potravina

Poctivé kysané zelí by mělo být plné zdraví prospěšných vitamínů a probiotických bakterií, které v době chřipkové epidemie jistě každý ocení. Velké množství kysaného zelí od různých výrobců však obsahuje látky, které do zelí není vůbec nutné přidávat.


V období chřipek a nachlazení je dobrý každý zdroj vitamínů. Jedním z nich může být i kysané zelí obsahující vitamín C v poměrně velkém množství.

Nejchutnější kysané zelí je, když si ho připravíme sami doma. Ne každý však na to má čas, a tak zavítá do obchodu a kysané zelí si koupí. Většina kysaného zelí, které je dostupné v obchodech, se stabilizuje solí a tzv. bakteriemi mléčného kvašení, které jsou velice prospěšné pro naše střeva.

Jen málokoho by napadlo, že i kysané zelí může být velice nekvalitní.  

Z čeho se skládá poctivé kysané zelí?

Poctivé kysané zelí má obsahovat pouze zelí, kmín a sůl - nic víc, nic míň. Takové zelí máme v naší databázi zatím jen jediné. (třeba nám nějaké další přidáte) . Některé výrobky totiž neobsahují původní kvasný lák, ale vodu a pak jsou dokyselovány octem a bývají i aromatizovány, aby měly vůbec nějakou chuť  - třeba jako tento výrobek. Bohužel není jediný.

Další “chemií”, se kterou se můžeme u zelí setkat, jsou konzervanty benzoan sodný E211, disiřičitan draselný E224, případně sorban draselný E202.

Informace o přidaných látkách zjistíte z etikety potraviny, ať už sami, nebo za pomoci naší aplikace FÉR potravina.

Co však zjistit nelze, je reálný obsah vitamínu C nebo probiotických bakterií. Tohle hodnotil časopis dTest. Výsledky testu bohužel vidí jen jeho předplatitelé. Nicméně komentář k těmto výsledkům natočili redaktoři Černých ovcí ČT1, se kterými v oblasti potravinových témat velmi často spolupracujeme.

Jak konzumovat kysané zelí, aby bylo pro naše zdraví stále prospěšné?

Nejvíce živin v zelí zůstane zachovaných, když ho budeme konzumovat za syrova - třeba jako salát. Například velmi jednoduchý přílohový salát můžete připravit ze zelí, mrkve, jablka a ozdobit ho třeba vlašskými ořechy. Salát k večeři pak připravíte ze zelí, pomeranče, jablka a nivy, případně lze ještě vylepšit hroznovým vínem a na ozdobu opět použít vlašské ořechy.

Tepelně zpracované kysané zelí pak může posloužit jako klasická příloha (vepřo-knedlo-zelo), případně jako nastavení bramborové kaše nebo součást těsta na bramboráky. Možností je mnoho a není tedy potřeba jíst zelí jen v jedné podobě.

 



Diskuse k článku

anonymní uživatel | 25.02.2018 - 20:43

Když děláme domácí zelí a dáváme do něj cibuli, tak jej nelze považovat za poctivé? :)

anonymní uživatel | 1.03.2018 - 14:12

Babiččin recept obsahuje I jablko a v kombinaci se zelím, mňamka. Dává 1 na 2kg zelí. V 10 l soudku jich moc není a o to je o ně větší boj :-)

anonymní uživatel | 13.03.2018 - 20:04

také dáváme cibuli - a určitě je to zelí poctivé, cibule to nemůže pokazit :)

anonymní uživatel | 18.05.2018 - 10:05

Zelí s cibulí již není poctivé kysané zelí. Někteří lidé cibuli ze zdravotních důvodů nejedí (obsahuje antibiotika a dráždivé látky) a mají po cibuli zažívací potíže (a navíc zápach, což už není tak kritické, ale je to nepříjemné).

Přidat komentář

Nejnovější články

Dvojí kvalita potravin. Blýská se na lepší časy?

Jídlo je základní lidskou potřebou a pro mnohé z nás je i příjemným požitkem.…

Podpořte nás

Pokud byste nás přeci jenom chtěli podpořit, neváhejte a příspěvek pošlete…

Děkujeme!

HITHIT skončil. My jedeme dál!
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?