Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Švestkovo-makový koláč
Autor: neznámý
Datum přidání 21.08.2012
Druh receptu Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
40 min
Doba vaření: 35 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

Korpus:

  • švestky (mohou být i blumy či meruňky) 
  • 1 a 1/2 hrníčku špaldové mouky
  • 1/2 hrníčku třtinového cukru
  • 3 lžíce kvalitního bílého jogurtu
  • 1 vejce
  • 8 g prášku do pečiva

Maková náplň:

  • 100 g mletého českého máku
  • 2 lžíce sladěnky (ječmenné)
  • 5-7 lžic cca vody

Drobenka:
 
  • 3 lžíce špaldové mouky
  • 1 lžička másla
  • 1 lžíce sladěnky

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 6,94 g 54,82 g 6,83 g 1 265,83 kJ (302 kcal)
celkově 69,41 g 548,22 g 68,31 g 12 658,32 kJ (3023 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme makovou náplň. Do malého hrnce se silným dnem nasypeme namletý mák, přidáme sladěnku a vodu. Krátce povaříme na mírném ohni a necháme chladnout. Dále si vypeckujeme švestky nebo blumy (podle aktuální úrody). Na moučník se také hodí meruňky, v zimním období můžeme použít kompotované ovoce. Vypeckované ovoce poprášíme moukou. Jako další si připravíme drobenku. V mističce rukou protřeme mezi prsty mouku s máslem a sladěnkou. Ingredience na těsto důkladně promícháme a vlijeme na máslem vymazanou a moukou vysypanou formu. Rozetřené těsto pokapame pomocí dvou lžiček makovou náplní. Těsto není natolik tuhé, aby šla náplň roztírat. Další vrstvu tvoří ovoce, které vyskládáme vedle sebe. Následně povrch posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut. Uvedené množství je na koláčovou formu. Chceme-li použít velký plech, použijeme jednou tolik surovin. 


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty