Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

E464 - Hydroxypropylmethylcelulóza

Skóre škodlivosti: 1

Zařazeno do skupiny:
Stabilizátory

Zdroje informací

Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurray [ kniha ]

A consumer's dictionary of food additives [ kniha ]

Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrbová [ kniha ]

Hypromellose - Wikipedia, the free encyclopedia [ web ]

Charakteristika

Pevná látka ve formě prášku nebo zrnek béžovobílé barvy. Při rozpuštění ve vodě vytváří koloid.

Použití

Tato substance je využívána jako stabilizátor, emulgátor, zahušťovadlo v pekařství a při výrobě cukrovinek. V pekařských výrobcích na sebe rovněž váže vodu a snižuje vstřebávání tuků při smažení. Tvoří složku povrchových potravinářských filmů a přidává se do hluboce zmražených potravin, mražených polotovarů a pokrmů určených k přípravě v mikrovlnných troubách. Mimo potravinářský průmysl se látka přidává do lepidel, barev, kosmetiky či očních kapek.  

Výroba

Připravuje se chemicky z celulózy.

Nežádoucí účinky

Nevykazuje žádné nežádoucí účinky a je považována za bezpečnou látku, avšak ve vysokých dávkách může způsobovat nadýmání či jiné střevní nebo vyměšovací potíže.

Doplňující informace

Podle některých vědeckých studií by se hydroxypropylmethylcelulóza dala dobře využít v celozrnném pečivu jako náhrada za lepek. V ČR (celé EU) i v USA je povolenou přídatnou složkou běžných potravin.


Potraviny obsahující toto éčko

Nejnovější články

Stahování výrobků z vepřového masa z trhu

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dva masné výrobky…

Strava v nemocnicích, sociálních službách, či školách...BUDE KVALITNĚJŠÍ A ZDRAVĚJŠÍ?

Kvalita nemocničního stravování zásadně ovlivňuje proces léčby a…

Jaké máslo je kvalitní?

Máslo je nepostradatelným základem kuchyně – ať už ho používáte na pečení,…
Novinky, akce, recepty a mnoho dalšího
pravidelně ve vašem emailu
Chcete vidět jak náš newsletter vypadá?