Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Žitno-špaldová vánočka
Autor: eoon@
Datum přidání 23.12.2013
Druh receptu Snídaně, Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
30 min
Doba vaření: 15 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 250 g žitné mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 3 žloutky z domácích vajíček
  • 1 balení droždí
  • 1/4 litru čerstvého plnotučného mléka
  • špetka soli
  • rozinky podle chuti
  • hrst nasekaných mandlí
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • troška rumu

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,10 g 54,69 g 22,61 g 1 852,20 kJ (442 kcal)
celkově 71,03 g 546,89 g 226,08 g 18 522,04 kJ (4424 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Z trochy vlažného (ale ne horkého) mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí uděláme klasický kvásek. Mezitím si namočíme do rumu rozinky a v míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Potom přidáme citrónovou kůru, rozinky, sůl, nasekané mandle, cukr + vanilkový, zbytek mléka (zase vlažné) a kvásek. Vše pečlivě promícháme a přidáme obě smíchané (a nejlépe prosáté) mouky. Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme špaldovou moukou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Těsto si pak dáme na pomoučený vál a případně, pokud se těsto ještě trochu lepí, přidáme mouku. Těsto si rozdělíme na menší části, jakoby na válečky a postupně upleteme vánočku, jak nám vyhovuje. Vánočku pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandličkami a rozinkami a dáme péct asi na 190°C přibližně 15-20 minut. Potom teplotu snížíme a dopékáme cca další půl hodinku.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

V Česku chybí kuřecí...

Na trhu chybí drůbeží maso. Není to nářek zpracovatelů masa, ale prostý popis…

Další zajímavé recepty