Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Žitno-špaldová vánočka
Autor: eoon@
Datum přidání 23.12.2013
Druh receptu Snídaně, Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
30 min
Doba vaření: 15 min
Počet porcí: 10 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť: nehodnoceno
Cena: nehodnoceno
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 250 g žitné mouky
  • 250 g špaldové mouky
  • 100 g hnědého cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 200 g másla
  • 3 žloutky z domácích vajíček
  • 1 balení droždí
  • 1/4 litru čerstvého plnotučného mléka
  • špetka soli
  • rozinky podle chuti
  • hrst nasekaných mandlí
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • troška rumu

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,10 g 54,69 g 22,61 g 1 852,20 kJ (442 kcal)
celkově 71,03 g 546,89 g 226,08 g 18 522,04 kJ (4424 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Z trochy vlažného (ale ne horkého) mléka, 2 lžic cukru a rozdrobeného droždí uděláme klasický kvásek. Mezitím si namočíme do rumu rozinky a v míse utřeme změklé máslo, cukr a žloutky. Potom přidáme citrónovou kůru, rozinky, sůl, nasekané mandle, cukr + vanilkový, zbytek mléka (zase vlažné) a kvásek. Vše pečlivě promícháme a přidáme obě smíchané (a nejlépe prosáté) mouky. Vypracujeme těsto, lehce jej poprášíme špaldovou moukou a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Těsto si pak dáme na pomoučený vál a případně, pokud se těsto ještě trochu lepí, přidáme mouku. Těsto si rozdělíme na menší části, jakoby na válečky a postupně upleteme vánočku, jak nám vyhovuje. Vánočku pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme nasekanými mandličkami a rozinkami a dáme péct asi na 190°C přibližně 15-20 minut. Potom teplotu snížíme a dopékáme cca další půl hodinku.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Nebyly nalezeny žádné komentáře k receptu.

Nejnovější články

Speciální daň na slazené nápoje?

Už jste slyšeli o dani na cukr, sůl či tuk? myslíte si, že by to mohl být…

Jaká je nejzdravější strava?

Není univerzální zdravá dieta! Ano jsou univerzální živiny, ale jejich…

BIO potravina roku 2024

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců vyhlašuje soutěž Nejlepší biopotravina roku…

Další zajímavé recepty