Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Pampeliškový med
Autor: Lucy
Datum přidání 15.05.2013
Druh receptu Snídaně, Svačina
 
Doba přípravy
surovin:
15 min
Doba vaření: 120 min
Počet porcí: neuvedeno
Přibližná cena: 50 Kč
Chuť: nehodnoceno
Cena:
Obtížnost: nehodnoceno
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • Pampelišky 400 kusů
  • Citrony 2 kusy
  • Pomeranč 1/2 kusu
  • Voda 2 l
  • Cukr 2 kg

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Postup přípravy

Posbírané  hlavičky pampelišek propláchneme studenou vodou a zbavíme nečistot. Zalijeme vodou a přidáme oloupané  nakrájené citrony a pomeranč na kolečka, přivedeme k varu. Vaříme 15 min. pak odstavíme a necháme 24 hod. uležet. Na druhý den  pampelišky scedíme přes jemné síto, do pampeliškové vody přidáme 2 kg cukru a vaříme za občasného míchaní cca 2 hodiny, až kým se začne med táhnout. Poté nalijeme do zavař. skleniček a zavíčkujeme :)

Příběh receptu

Recept od babičky


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Joj tak odfláklej recept jsem dlouho neviděl. Ve výčtu surovin chybí cukr, babičky určitě citrony ani pomeranče neloupali. Neb právě kůra tomu dodá patřičnou vůni a i chuť. Loupání - To je skoro nutnost až v dnešní chemické době. A rozhodně necedili přes síto. Ale naopak dobře věděli, že to nejcenější z tohoto, je právě skryté v květech a že se musí pěkně přes kousek čistého klůcku (plátno) to pěkně vylisovat, a v neposlední řadě asi těžko pomineme fakt, že díky dlouhému varu a tuně tolik nezdravého cukru, tam nezbylo nic co by bylo přínosem pro organizmus, chybí v popisu doby přípravy těch 24 hodin potřebných k vylouhování. Takto je zprvu čtenář mystifikován o době použitých surovinách (cukr ve výčtu) a i o době přípravy. Pokud toto děláte a nechcete se ochudit o chuť jenž této substanci dodává právě kůra citronů a pomerančů zkuste ty citrusy před nakrájením a vařením nechat pořádně vymáčet v hojně osolené vodě a pak kartáčkem vydrbat. Když píši hojně, myslím skutečně hojně osolené. Aspoň tato základní snaha o jakous takous minimalizaci... A lepší než koumat jestli se to táhne či nikoli je si kousek odkápnout na studený porcelánový talířek, a po malé chvilce snadno poznáte jestli už to má tu potřebnou konzistenci. A pro fajnšmekry je možno přidat například pár lístků čerstvé Meduňky při vaření výluhu první den.

Sunriska | 15.05.2013 - 10:26

Cukr byl do ingrediencí přidán. Raskenius: Pokud máte svůj vlastní originální recept na pampeliškový med, můžete se s ním podělit. Každý má svůj recepis a postup a zdravých receptů není nikdy dost. :) Děkujeme

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Sunriska - svoje vyplepšení, pokud jste si nevšimla, jsem již napsal v příspěvku. Souhlasím s Vámi, že zdravých receptů není nikdy dost, ale tento recept(a to ani moje verze) rozhodně do této kategorie nepatří!!! Mějte hezký den

Lucy | 15.05.2013 - 10:26

Nechápu proč to do zdravé kategorie nepatří ? Cukr tam je, a co se týče babiček, každá to dělá jinak a mojí babičce nemusí být co Vaši :D Takže pokud si chcete přidat svuj recept, tak tak učinte ve svém profilu :)

Raskenius | 15.05.2013 - 10:26

Lucy nevím kolik toho již o zdravé výživě víte. Popřípadě jak moc jste ochotna si připustit. Ale cukr rozhodně do zdravé výživy nepatří - ba právě naopak v těle působí jako velmi pomalý jed!

Nejnovější články

Letenské prase aneb zabijačka v muzeu

Nevíte co o víkendu? Kdo v sobotu 22.1. budete v Praze, tak Národní zemědělské…

Konec titanové běloby!

E 171 - oxid titaničitý neboli titanová běloba mizí ze seznamu povolených…

Jak je to se spotřebou potravin?

U spotřeby kterých potravin došlo k výraznému nárůstu, u kterých se spotřeba…

Další zajímavé recepty