Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Velikonoční ptáčci z celozrnné mouky
Autor: Zdravá máma
Datum přidání 07.04.2015
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 20 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 550 g celozrnné mouky jemně mleté
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • kousky čokolády (nebo hřebíček, rozinky) 
  • mandlové plátky

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,82 g 54,68 g 4,73 g 1 239,38 kJ (296 kcal)
celkově 93,82 g 656,20 g 56,75 g 14 872,61 kJ (3552 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejdříve si vytvoříme z droždí kvásek. Odlijeme asi 100 ml mléka, které ohřejeme. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a teplé mléko. Necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek.Troubu si rozehřejeme na 150°C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a cukru, olej, vejce a špetku soli. Prohněteme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Pak těsto přeneseme na pomoučený vál a vypracujeme ptáčky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, dolepíme křidýlka a dáme péct. Pečeme asi 20 minut. Postup na ptáčky: Z těsta oddělíme kousky o velikosti vlašského ořechu. Z jednotlivých kousků vyválíme válečky 1-2 cm široké a asi 20 cm dlouhé. Váleček uvážeme v uzlík, jeden konec vytvarujeme jako zobáček. Přiděláme oči z kousků čokolády, hřebíčku nebo rozinek. Druhý konec uzlíku zatlačíme a nožíkem několikrát nařízneme a vytvoříme ocásek.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Zdravá máma | 6.04.2015 - 20:17

Dobrý den, díky za upozornění a vyzkoušení receptu. Byla tam chyba v gramech cukru z 250 na 125, již jsem to přepsala:) 

Sunriska | 5.04.2015 - 17:35
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Ptáčci se povedli díky přesnému popisu..Je to překvapivě jednoduché! :) Jenom doporučuji dát méně cukru, dala jsem necelých 200 g a i tak je to na mě dost sladké..A během pečení přikrýt alobalem, aby se nepřipalovaly zobáčky..;)

Nejnovější články

dTest: Každá druhá vinná klobása v testu neuspěla

Vzhledem k oblíbenosti vinných klobás na vánočních stolech Čechů, přebíráme a…

Konec svátečního plýtvání

Po Vánocích bývá lednice plná. Nenechte to dojít do koše! Máme pro vás rychlé a…

Děkujeme vám, FÉROVÍ čtenáři!

Děkujeme za vaši přízeň! Pojďme se ohlédnout za největšími úspěchy roku 2025 –…

Další zajímavé recepty