Nakupujte fér potraviny
bez éček s naší aplikací
>
>
>
Více informací

Velikonoční ptáčci z celozrnné mouky
Autor: Zdravá máma
Datum přidání 07.04.2015
Druh receptu Svačina, Zákusek
 
Doba přípravy
surovin:
10 min
Doba vaření: 20 min
Počet porcí: 12 ks
Přibližná cena: neuvedena
Chuť:
Cena:
Obtížnost:
 
Přidat vlastní foto

Vhodné pro

Ingredience

  • 550 g celozrnné mouky jemně mleté
  • 30 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 125 g třtinového cukru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • vejce na potření
  • kousky čokolády (nebo hřebíček, rozinky) 
  • mandlové plátky

Pro tento recept doporučujeme potraviny

Výživové hodnoty

  Bílkoviny Sacharidy Tuky Energetická hodnota
1 porce 7,82 g 54,68 g 4,73 g 1 239,38 kJ (296 kcal)
celkově 93,82 g 656,20 g 56,75 g 14 872,61 kJ (3552 kcal)

Hodnoty jsou pouze orientační.

Postup přípravy

Nejdříve si vytvoříme z droždí kvásek. Odlijeme asi 100 ml mléka, které ohřejeme. Do menší misky rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky a teplé mléko. Necháme asi 15 minut v teple vzejít kvásek.Troubu si rozehřejeme na 150°C. Do velké mísy prosejeme mouku, přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a cukru, olej, vejce a špetku soli. Prohněteme a vypracujeme hladké a nelepivé těsto.Těsto lehce poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout. Pak těsto přeneseme na pomoučený vál a vypracujeme ptáčky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem, pomašlujeme rozšlehaným vejcem, dolepíme křidýlka a dáme péct. Pečeme asi 20 minut. Postup na ptáčky: Z těsta oddělíme kousky o velikosti vlašského ořechu. Z jednotlivých kousků vyválíme válečky 1-2 cm široké a asi 20 cm dlouhé. Váleček uvážeme v uzlík, jeden konec vytvarujeme jako zobáček. Přiděláme oči z kousků čokolády, hřebíčku nebo rozinek. Druhý konec uzlíku zatlačíme a nožíkem několikrát nařízneme a vytvoříme ocásek.


Přidat komentář

Hodnoťte hvězdičkami. 5 * = výborný
Chuť Cena Obtížnost

Užívatelské komentáře

Zdravá máma | 6.04.2015 - 20:17

Dobrý den, díky za upozornění a vyzkoušení receptu. Byla tam chyba v gramech cukru z 250 na 125, již jsem to přepsala:) 

Sunriska | 5.04.2015 - 17:35
Chuť:
Cena:
Obtížnost:

Ptáčci se povedli díky přesnému popisu..Je to překvapivě jednoduché! :) Jenom doporučuji dát méně cukru, dala jsem necelých 200 g a i tak je to na mě dost sladké..A během pečení přikrýt alobalem, aby se nepřipalovaly zobáčky..;)

Nejnovější články

Jak jsme na tom s jódem?

V březnu se uskutečnil den JODu a při této příležitosti uspořádal SZU…

Nutrivigilance – zpráva za rok 2023

NUTRIVIGILANCE - zdravotní bdělost nad potravinami- souhrnná zpráva za rok 2023.

Test quinoy 2024

Ačkoliv je quinoa jedna z nejstarších plodin světa, Evropa ji objevila teprve…

Další zajímavé recepty