| Autor: | happy.lenulka@ |
| Datum přidání | 22.03.2012 |
| Druh receptu | Oběd |
| Doba přípravy surovin: |
neuvedena |
| Doba vaření: | neuvedena |
| Počet porcí: | 0 ks |
| Přibližná cena: | neuvedena |
| Chuť: | nehodnoceno |
| Cena: | nehodnoceno |
| Obtížnost: | nehodnoceno |
|
Přidat vlastní foto
|
|
uzavíratelná nádoba (např. "zavařovačka")
Mouka žitná chlebová
Mlýnský obilný výrobek
Postup je snadný. Do nádoby dejte 50g žitné mouky a zalijte 50 ml vody. Dobře promíchejte, zavřete a nechte odložené při pokojové teplotě. Další den přidejte dalších 50g žitné mouky a opět 50ml vody. Toto opakujte minimálně 14 dnů. Až poté je kvásek správně činný a bude dobře plnit svou funkci. :-)Je dobré si pamatovat, že kvásek by měl mít zhruba takovou konzistenci, jako těsto na lívance. Řídké a tekutější těsto ;-). Správný kvásek poznáte již po dvou dnech. Bude se v něm tvořit bublinky (bude "kynout") a bude nakysle vonět. Poté již můžete kvásek použít na rozličné recepty: zahustit jím krkonošskou kyselicu, upéct chléb, udělat knedlíky, usmažit lívance a spoustu dalšího ;-).Vždy když kvásek použijete je důležité, aby Vám v nádobě vždy alespoň 2 lžíce starého kvásku zbylo. Starý kvásek urychlí výrobu nového kvásku. Poté stačí jen doplňovat mouku s vodou a kvásek bude dostatečně živý již za 4 dny ;-).
A ještě ke kvásku. :-) Kvásek je živý organismus. Nikdy nebude výrobek z něj chutnat stejně. Dokonce i v minulosti panovali různé pověry, které lidé dodržovali, aby se jim kvásek povedl. Např. se kolem kvásku nesmělo dupad, aby nepopraskaly bublinky v něm ;-).
Přidat komentář